Μετά την κυρίαρχη θέση (μερίδιο άνω του 80%) που κατέχει στην παγκόσμια αγορά βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τον κλάδο των αποθηκών (και όχι μόνο) η Sunlight του ομίλου Olympia ετοιμάζεται να ανέβει σε ένα άλλο μεγάλο κύμα. Να αξιοποιήσει την ισχυρή θέση ως παραγωγού μπαταριών στην Ευρώπη ώστε να επωφεληθεί από τον επταπλασιασμό της ισχύος των συστημάτων αποθήκευσης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που προβλέπεται στην Ευρώπη μέχρι το 2030.

Οι προβλέψεις αναλυτών, όπως η Aurora Energy Research, κάνουν λόγο για δυναμικότητα συστημάτων αποθήκευσης κοντά στα 50 GW πανευρωπαϊκά μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Μέχρι σήμερα οι περιορισμένες επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης από ΑΠΕ ανά την Ευρώπη βασίζονταν σε κινεζικές μπαταρίες. Η Sunlight επιδιώκει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της ευρωπαϊκής παραγωγής μπαταριών, αλλά και τη δυνατότητα για πολυετή υποστήριξη των επενδυτών σε μονάδες αποθήκευσης. Στελέχη της ενεργειακής αγοράς θεωρούν πως στα πλεονεκτήματα του ελληνικού ομίλου περιλαμβάνεται το γεγονός πως μπορεί να προσφέρει ταχύτερη υποστήριξη και αντικατάσταση εξοπλισμού με βάση πολυετείς συμβάσεις που φτάνουν τα 20 και 30 χρόνια, όση δηλαδή είναι και η περίοδος της άδειας που λαμβάνουν οι επενδυτές ΑΠΕ οι οποίοι τοποθετούνται στην αγορά αποθήκευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να περιορίσει την εξάρτησή της από την Κίνα σε τεχνολογίες και πρώτες ύλες της πράσινης μετάβασης. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλλουν και οι νέες επενδύσεις που προωθεί ο όμιλος Sunlight με νέα μονάδα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (αν τελικά ληφθεί οριστική επενδυτική απόφαση). Το 2023 έκλεισε για την Sunlight με έσοδα περί το ένα δισ. ευρώ, το 98% των οποίων προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού.

Σήμερα η Sunlight διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη με ναυαρχίδα το εργοστάσιο της Ξάνθης στο οποίο λειτουργούν οκτώ αυτόματες γραμμές παραγωγής για στοιχεία και μπαταρίες και διαθέτει (στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023) ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 11 GWh μπαταριών μολύβδου. Η διοίκηση υποστηρίζει πως το βιομηχανικό συγκρότημα στην Ξάνθη «είναι το μεγαλύτερο καθετοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών κινητήριας ισχύος στον κόσμο και μία από τις πιο σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες στην Ευρώπη. Η εγκατάσταση φιλοξενεί επίσης ένα από τα δύο κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης της Sunlight». Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει με στόχο να επεκτείνει την παραγωγική δυναμικότητα σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Το εργοστάσιο της Ξάνθης επισκέπτεται την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στις τελευταίες κινήσεις της Sunlight ήταν η εξαγορά του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής Ubatt, που εδρεύει στην Γερμανία, με στόχο «την ενοποίηση των θυγατρικών της στο πλαίσιο ενός μοντέλου που βασίζεται σε επιχειρηματικές πλατφόρμες. Η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει τη λειτουργική αποδοτικότητα, προωθώντας σημαντικές συνέργειες στη συλλογή και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μπαταριών, προς όφελος των κοινωνιών, των πελατών, των μετόχων, των εμπλεκόμενων μερών και των περισσότερων από 3.600 εργαζομένων του Ομίλου Sunlight. Ταυτόχρονα, ενισχύει τη θέση της Sunlight στην ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου και λιθίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο και υπογραμμίζοντας τη σταθερή προσήλωση του ομίλου στη βιωσιμότητα ως βασικού παγκόσμιου παίκτη στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας».