Συνολικό προϋπολογισμό 112,97 εκατ. ευρώ έχει το έργο «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας», της Sunlight Group που εντάχθηκε ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το έργο της Sunlight Group αφορά την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία (RDI) καθώς και την πρώτη βιομηχανική ανάπτυξη (FID) στον τομέα συσσωρευτών λιθίου. Στο πρώτο στάδιο του έργου θα γίνει έρευνα και ανάπτυξη νέων στοιχείων συσσωρευτών λιθίου που κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι η ασφαλής λειτουργία και ανθεκτικότητα σε μεγάλο κύκλο φορτίσεων / εκφορτίσεων. Η έρευνα και ανάπτυξη θα επικεντρωθεί σε στοιχεία του συσσωρευτή που περιέχουν τιτάνιο στην άνοδο και μίγματα LFMP. Επιπλέον, θα ερευνηθούν τρόποι κατασκευής των στοιχείων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στη συνέχεια θα γίνει και η δοκιμαστική παραγωγή στοιχείων λιθίου. Σκοπός του σταδίου αυτού είναι η καταγραφή, διερεύνηση και επίλυση προβλημάτων που είναι πιθανό να υπάρξουν, πριν την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. Τα στοιχεία συσσωρευτών λιθίου που θα αναπτυχθούν θα είναι κατάλληλα για εφαρμογές βαρέων βιομηχανικών οχημάτων, ηλεκτροκίνηση πλοίων και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων μπαταριών που θα κάνουν χρήση των στοιχείων που θα αναπτυχθούν στο πρώτο στάδιο του έργου. Θα ερευνηθούν και αναπτυχθούν έξυπνοι ελεγκτές (Battery Management System) και modules μπαταριών που θα διευκολύνουν την αυτοματοποίηση της παραγωγής και θα συμβάλουν στην αύξηση της ασφάλειας και αξιοπιστίας των προϊόντων και στη μείωση του κόστους κατασκευής.

Θα ακολουθήσει η δοκιμαστική παραγωγή BMS και modules μπαταριών, με σκοπό και πάλι να γίνει η καταγραφή, διερεύνηση και επίλυση προβλημάτων που είναι πιθανό να υπάρξουν, πριν την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. Πέραν των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που θα χρειαστεί για τα δύο στάδια του FID, θα δημιουργηθούν και ερευνητικές υποδομές τόσο στην Αθήνα, με την ίδρυση ερευνητικού κέντρου, όσο και στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη.