Δίκτυο φορτιστών μέσω της Electrip Hellas αναπτύσσει στην Ελλάδα η τουρκική εταιρεία ενέργειας Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.S, η οποία αυτή την περίοδο εισάγει τη θυγατρική της Zorlu Renewables στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης.

H Electrip Hellas είναι μέλος της Electrip Global που διαθέτει συνολικά 194 σταθμούς φόρτισης, στην Ευρώπη. Από αυτούς οι 10 έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα, σε 5 νομούς της χώρας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zorlu Enerji, Sinan Ak δήλωσε πρόσφατα μιλώντας στο Bloomberg για τη στρατηγική επενδύσεων του ομίλου: «Υπάρχουν σοβαρές ευκαιρίες για επενδύσεις. Τα ηλεκτρικά οχήματα και τις υποδομές φόρτισης είναι ο μόνος τομέας που αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη. Η Zorlu Energy στοχεύει στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών», επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας ενέργειας.

Στην ηλεκτροκίνηση η Zorlu Enerji δραστηριοποιείται με την επωνυμία ZES από το 2018. Με το σήμα ZES, η εταιρεία στοχεύει να επιταχύνει τη διάδοση των ηλεκτρικών οχημάτων και να διευκολύνει τα ταξίδια των ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων στην Τουρκία με αρκετούς σταθμούς ταχείας φόρτισης που τίθενται σε λειτουργία σε αστικούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους. Εκτός από τις υπηρεσίες ταχείας φόρτισης που προσφέρονται σε κοινόχρηστους χώρους, η εταιρεία παρέχει επίσης θέση σε λειτουργία σταθμού φόρτισης σε σπίτια και επιχειρήσεις με βάση τη ζήτηση των χρηστών. Ακολούθως, η Zorlu Enerji δημιούργησε την Electrip, με την οποία επεκτείνει δίκτυο ηλεκτρικών φορτιστών σε όλη την Ευρώπη.

Ποια είναι η Zorlu Enerji

Η Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.S. που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μαζί με τις θυγατρικές της, δραστηριοποιείται στην παραγωγή, διανομή, λιανικό εμπόριο, χονδρική και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού στην Τουρκία και διεθνώς. Την περίοδο αυτή ετοιμάζει τη διαπραγμάτευση της Zorlu Renewables με δημόσια προσφορά μετοχών της.

Η Zorlu Renewables (Zorlu Yenilenebilir) διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας 559 MW. Αποτελούνταν από 305 MW σε γεωθερμική ενέργεια, τον μεγαλύτερο στόλο του είδους του στην Τουρκία, 135 MW σε αιολική ενέργεια και 119 MW σε υδροηλεκτρική ενέργεια.

Πτώση κερδών το 2023

Η Zorlu Energy είχε έσοδα 8,9 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών για το 2023 ή 264 εκατομμύρια ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο παραγωγής της Zorlu Energy περιλαμβάνει 7 υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, 3 αιολικούς, 4 γεωθερμικούς και 3 σταθμούς παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου στην Τουρκία,1 εργοστάσιο αιολικής ενέργειας στο εξωτερικό στο Πακιστάν και 3 σταθμούς παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο στο Ισραήλ.

Η Zorlu Energy, ο μόνος εξουσιοδοτημένος διανομέας και επιχειρηματικός συνεργάτης των ηλιακών συλλεκτών λεπτής μεμβράνης First Solar PV σε 26 χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, την Ευρασία και τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, από το 2017, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Locus Energy, το 2018, που καλύπτει την Ανατολική Ευρώπη, Η Ευρασία και η Μέση Ανατολή, ξεκίνησαν τις υπηρεσίες O&M για εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας.