Η Ναμίμπια, μια χώρα της Νότιας Αφρικής που δεν παράγει ακόμα πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, βιώνει μια έκρηξη στις δραστηριότητες εξερεύνησης. Αυτή η αύξηση τροφοδοτείται από πρόσφατες θαλάσσιες ανακαλύψεις που συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες αυτού του αιώνα. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες συρρέουν στην περιοχή, πρόθυμες να αξιοποιήσουν αυτή τη νέα λεκάνη ορίων, σύμφωνα με το Reuters.

Μια τέτοια εταιρεία είναι η Chevron, ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός. Πιο συγκεκριμένα, η Chevron υπέγραψε συμφωνία ανάπτυξης με την εθνική εταιρεία πετρελαίου της Ναμίμπια, τη NAMCOR. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, η Chevron θα αναλάβει μερίδιο λειτουργίας 80% σε θαλάσσιο κοίτασμα που βρίσκεται στη λεκάνη Walvis, με την NAMCOR και την τοπική εταιρεία Custos Energy να διατηρούν το υπόλοιπο 20% των μετοχών.

Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν είναι η πρώτη επιδρομή της Chevron στην εξερεύνηση πετρελαίου της Ναμίμπια. Η Chevron Namibia Exploration Limited (CNEL) λειτουργεί ήδη ένα άλλο θαλάσσιο κοίτασμα, το PEL 90, που βρίσκεται στη λεκάνη Orange. Η λεκάνη αυτή επίσης υπόσχεται πολλά, με πρόσφατες ανακαλύψεις από την Galp να τροφοδοτούν περαιτέρω τις προσπάθειες εξερεύνησης. Πραγματικά, η Chevron σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γεώτρηση εξερεύνησης στο PEL 90 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Η Ναμίμπια είναι ευνόητος για τη συνεργασία με τη Chevron. Ο Ebson Uanguta, εντεταλμένος διευθυντής της NAMCOR, βλέπει τη συμφωνία ως μια συνεργατική προσπάθεια με κοινό όραμα για το μελλοντικό ενεργειακό τοπίο της Ναμίμπια. Η χώρα στοχεύει στην πρώτη της παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου έως το 2030.

Η εισροή μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών όπως η Chevron υποδηλώνει τις δυνατότητες της Ναμίμπια ως σημαντικού παραγωγού πετρελαίου. Ενώ η χώρα δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους, οι πρόσφατες ανακαλύψεις και οι συμφωνίες εξερεύνησης υποδηλώνουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τον ενεργειακό τομέα της Ναμίμπια. Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά καθώς οι προσπάθειες εξερεύνησης συνεχίζονται και η Ναμίμπια κατευθύνει την ανάπτυξη αυτού του νέου κλάδου.