Κομβικό ρόλο στη μείωση του ενεργειακού κόστους σε μακροχρόνια βάση παίζουν οι διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πωλητών και αγοραστών, με επίκεντρο την τιμή πώλησης της «πράσινης» ενέργειας, έχουν κορυφωθεί αυτή την περίοδο σε ένα περιβάλλον που διακρίνεται από τη «χαμηλή πτήση» των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και τη συνακόλουθη υποχώρηση της εγχώριας χονδρικής αγοράς ρεύματος.

Πρόσφατα, η Aurora Εnergy Research διεξήγαγε μια κλειστή συνάντηση για συνδρομητές των υπηρεσιών της με θέμα τα PPAs στην ελληνική αγορά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από ενεργειακούς φορείς όπως εταιρείες ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, ενδιαφερόμενοι αγοραστές, τράπεζες αλλά και στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διάφορες επιλογές για να βγει στην αγορά ένα έργο, η σχέση προσφοράς και ζήτησης για PPAs με προβλέψεις για το 2030, καθώς και σημαντικές εξελίξεις και προβλέψεις τιμών για PPAs σε διαφορετικά σενάρια. Επίσης, η Aurora μοιράστηκε αποτελέσματα από μια έρευνα όπου συμμετείχαν πάνω από 30 «παίκτες» στην ελληνική αγορά, όπου βγήκαν συμπεράσματα για τις διαφορετικές οπτικές γωνίες των πωλητών με τους αγοραστές των PPAs.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της Aurora για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον επικεφαλής της ομάδας, Research Lead Expert, Πάνο Κεφάλα, τα κυριότερα συμπεράσματα είναι τα εξής:

  • Ενώ τα συμβόλαια (CfDs) κυριαρχούσαν ως οδός προς την αγορά ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, η τάση αλλάζει προς την έκθεση στην αγορά (merchant exposure), με τις διμερείς συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) να αποτελούν την κύρια εναλλακτική.
Tα μη επιδοτούμενα έργα πρέπει να βασίζονται στην αγορά ©Aurora Εnergy Research

Tα μη επιδοτούμενα έργα πρέπει να βασίζονται στην αγορά ©Aurora Εnergy Research

 

  • Οι τελευταίοι 12 μήνες έφεραν πάνω από 1 GW συμβολαίων PPAs στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς.
Η Ελληνική αγορά εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς ©Aurora Εnergy Research

Η Ελληνική αγορά εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς ©Aurora Εnergy Research

  • Μέχρι το 2030, στην ελληνική αγορά ενδέχεται να υπάρχει υπερπροσφορά PPAs, αν και υπάρχει σημαντικό δυναμικό για την απελευθέρωση υψηλότερων επιπέδων ζήτησης από βασικούς τομείς όπως είναι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και οι εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου (H2).
η ελληνική αγορά PPA είναι πιθανό να συνεχίσει να έχει υπερβάλλουσα προσφορά ©Aurora Εnergy Research

η ελληνική αγορά PPA είναι πιθανό να συνεχίσει να έχει υπερβάλλουσα προσφορά ©Aurora Εnergy Research

  • Οι ευαισθησίες στα σημεία αναφοράς τιμών (price benchmarks) που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δείχνουν υψηλότερες αποδόσεις για όσους κινηθούν νωρίς. Ωστόσο, η διάρκεια των PPAς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Σημαντική είναι επίσης και η επισήμανση ως προς τη μεγάλη μεταβολή των τιμών του φυσικού αερίου, που οδηγεί σε ταχύτατες μεταβολές της χονδρεμπορικής αγοράς, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη η συνεχής ανανέωση των αναλύσεων της αγοράς.
  • Η αποδοχή της χρηματοδότησης έργων PPAs μέσω της έκδοσης χρέους (debt financing). με ένα μερίδιο των όγκων να βρίσκεται υπό πλήρη έκθεση στην αγορά, μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στη μείωση του Μέσου Σταθμισμένου Κόστους Κεφαλαίου (WACC) των έργων και συνεπώς να οδηγεί σε υψηλότερη κερδοφορία.
  • Με βάση την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η Aurora Εnergy Research, παρατηρήθηκε σημαντική επικάλυψη στα επίπεδα τιμών μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών, υποδηλώνοντας κοινές προθέσεις για τη σύναψη περισσότερων συμφωνιών.

Στη συνέχεια, αναλύθηκαν οι κύριες προτιμήσεις από εταιρείες ανάπτυξης έργων και ενδιαφερόμενους αγοραστές, σε διάφορα κρίσιμα κομμάτια των συμβολαίων PPAs. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι παρότι οι τιμές για την σύναψη PPAs μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται κοντά, υπάρχουν πιο σημαντικές διαφορές για την προτίμηση διάφορων μεταβλητών, όπως είναι η χρονική διάρκεια της σύμβασης, το είδος του PPA και ο χρόνος έναρξης ισχύος της σύμβασης

Aντίθετες προτιμήσεις σχετικά με τη θητεία, τον τύπο της σύμβασης και τη δομή παράδοσης©Aurora Εnergy Research

Aντίθετες προτιμήσεις σχετικά με τη θητεία, τον τύπο της σύμβασης και τη δομή παράδοσης©Aurora Εnergy Research