Το UK Power Networks (UKPN) προσφέρει σημαντική ώθηση στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο με το νέο πρόγραμμα «Τεχνικά όρια». Αυτό το ταχύρρυθμο πρόγραμμα έχει ως στόχο να μειώσει τους χρόνους αναμονής σύνδεσης για τους κατασκευαστές, οι οποίοι προηγουμένως αντιμετώπιζαν καθυστερήσεις έως και μια δεκαετία ή και περισσότερο, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Το πρόγραμμα αξιοποιεί τις γνώσεις από την πλατφόρμα διαχείρισης κατανεμημένης ενέργειας του UKPN για τον εντοπισμό ευκαιριών σύνδεσης εντός της υφιστάμενης υποδομής δικτύου. Αυτό τους επιτρέπει να προσφέρουν νωρίτερα ημερομηνίες σύνδεσης στους κατασκευαστές χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα του δικτύου.

Η πρώτη φάση του προγράμματος έχει ήδη ωφελήσει 25 έργα στην ανατολική Αγγλία, το Κεντ, το Σάρεϊ και το Σάσεξ. Τα έργα αυτά αντιπροσωπεύουν συνδυασμένη δυναμικότητα 836 MW, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο της μέγιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του Λονδίνου. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 98 MW και μια συνδυασμένη εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης 100 MW.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τους στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Επιταχύνοντας τη σύνδεση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, το UKPN διευκολύνει την ταχύτερη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Το UKPN τονίζει ότι αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση, με σχέδια για την απελευθέρωση «πολλών γιγαβάτ» ισχύος για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Θεωρούν το πρόγραμμα αυτό ως μια λύση στις μακροχρόνιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εθνικό δίκτυο στην υποδοχή νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τόσο το UKPN όσο και οι κατασκευαστές έργων είναι ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες του προγράμματος. Ο Σωτήρης Γεωργιόπουλος, Διευθυντής DSO στο UKPN, υπογραμμίζει το ρόλο του προγράμματος στην υπέρβαση των περιορισμών του δικτύου και στην αύξηση της πρόσβασης των καταναλωτών στην πράσινη ενέργεια. Οι κατασκευαστές, όπως η Evolution Power Ltd., βιώνουν σημαντικές μειώσεις στους χρόνους αναμονής για τη σύνδεση, επιτρέποντάς τους να παρέχουν καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια νωρίτερα.

Συνολικά, το πρόγραμμα «Τεχνικά όρια» του UKPN αποτελεί θετική εξέλιξη για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τον εξορθολογισμό των διαδικασιών σύνδεσης στο δίκτυο, η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον.