Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων και μετά την έγκριση του Κανονισμού Δημοπρασιών από την Ρυθμιστική Αρχή, ο ΔΑΠΕΕΠ είναι έτοιμος να διενεργήσει την πρώτη από τις τρεις ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ Εγγυήσεων Προέλευσης που θα γίνουν εντός του 2024.

Η πρώτη δημοπρασία θα διενεργηθεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 και θα περιλαμβάνει την δημόσια διάθεση τριών διαφορετικών πακέτων Εγγυήσεων Προέλευσης που πλέον ονομάζονται «Προϊόντα Εγγυήσεων Προέλευσης». Και τα τρία αυτά «προϊόντα» αφορούν Εγγυήσεις Προέλευσης για ενέργεια ΑΠΕ που παρήχθη στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, ήτοι από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων διαφοροποιούνται και διακρίνονται ως προς την πηγή της Ανανεώσιμης Ενέργειας (τεχνολογία παραγωγής ΑΠΕ) και την θέση του Σταθμού παραγωγής, δηλαδή το εάν είναι συνδεδεμένα στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ηπειρωτική χώρα και διασυνδεδεμένα νησιά), ή στο Μη Διασυνδεδεμένο σύστημα (ΜΔΝ).

Αναλυτικότερα, το πρώτο προϊόν αφορά Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδόθηκαν για ενέργεια που παρήγαγαν Φωτοβολταϊκοί σταθμοί (Διασυνδεδεμένο Σύστημα), το δεύτερο προϊόν αφορά Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδόθηκαν για Αιολικούς σταθμούς (Διασυνδεδεμένο Σύστημα) και το τρίτο προϊόν αφορά Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδόθηκαν για Φωτοβολταϊκούς Και Αιολικούς σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα (Νησιά ΜΔΝ).
Για κάθε προϊόν θα υπάρξει διακριτή δημοπράτηση ανά τρίωρο , ήτοι στις 11:00πμ, στις 2:00 μ.μ. και στις 5:00 μ.μ. (όλες οι ώρες Ελλάδος).
Το ετήσιο Πρόγραμμα Τρίμηνων Δημοπρασιών για το 2024 θα συμπεριλάβει δυο ακόμη δημοπρασίες, προγραμματισμένες για το τέλος Σεπτέμβρη (25/9/24) για Εγγυήσεις Προέλευσης παραγωγής του πρώτου τριμήνου του 2024 (Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος 2024) και στις 15 Δεκεμβρίου για Εγγυήσεις Προέλευσης παραγωγής δεύτερου τριμήνου του 2024 (Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος 2024). Οι ακριβείς Ημερομηνίες και ώρες διενέργειας θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Εντός των επόμενων ημερών θα εκκινήσει η υποβολή αιτήσεων Εγγραφής στο Μητρώο των συμμετεχόντων καθώς επίσης και η ανάρτηση στο site του ΔΑΠΕΕΠ τού ακριβούς χρονοδιαγράμματος των σημαντικών ημερομηνιών που θα καθορίζουν τις δεσμευτικές από τον κανονισμό προθεσμίες, όπως την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δήλωσης συμμετοχής στην δημοπρασία του Ιουνίου 2024.
Για το πρόγραμμα, τα έντυπα, τις προϋποθέσεις εγγραφής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζονται στον Κανονισμό και όλες τις σχετικές πληροφορίες, έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένη ενότητα στον ιστότοπο του ΔΑΠΕΕΠ (www.dapeep.gr)