Ο Ριντ Χέιστινγκς (Reed Hastings), συνιδρυτής της Netflix Inc. και ο Έρικ Σμιντ (Eric Schmidt), πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alphabet Inc., μέσω του ιδρύματός του, συμμετείχαν σε γύρο χρηματοδότησης για μια αφρικανική νεοσύστατη επιχείρηση άρδευση με φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι είναι μεταξύ των επενδυτών που έριξαν 27 εκατομμύρια δολάρια στην SunCulture με έδρα το Ναϊρόμπι της Κένυας μαζί με άλλους, όπως η InfraCo Africa Ltd. και η Acumen Fund Inc., ανέφερε η startup.

Η εταιρεία προμηθεύει μικρές ηλιακές αντλίες νερού, το κόστος των οποίων επιδοτείται από την πώληση πιστωτικών μορίων άνθρακα, σε μικρούς αγρότες, επιτρέποντάς τους να αντικαταστήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις αντλίες που λειτουργούν με ντίζελ και να αυξήσουν τις αποδόσεις σε χωράφια που δεν αρδεύονταν προηγουμένως.

Η SunCulture δραστηριοποιείται στην Κένυα, την Ουγκάντα και την Ακτή Ελεφαντοστού και έχει συμφωνίες διανομής στην Αιθιοπία, τη Ζάμπια και το Τόγκο.

«Η SunCulture βοηθά τους αγρότες να καλλιεργούν περισσότερα τρόφιμα, το οποίο είναι ακριβώς το είδος της επιχείρησης που ευημερεί», δήλωσε ο Χέιστινγκς.

Η startup εκτιμά ότι από τα 700 εκατομμύρια Αφρικανούς που ζουν σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις μόνο το 4% έχει πρόσβαση σε άρδευση, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις και είναι ευάλωτοι στην ξηρασία.

Η εταιρεία έχει πουλήσει 47.000 μονάδες, οι οποίες τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες που μπορούν να τοποθετηθούν σε μικρά κτίρια ή καλύβες και σε ορισμένες περιπτώσεις από μπαταρίες. Χρησιμοποιούν μόλις 310 Watt ενέργειας, ισοδύναμη με αυτή που απαιτείται για περίπου πέντε λαμπτήρες πυρακτώσεως τυπικού μεγέθους.

«Είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία άρδευσης με φωτοβολταϊκά για μικρούς αγρότες στην Αφρική. Χρησιμοποιούμε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και έσοδα από τον άνθρακα για να καταστήσουμε το κόστος της άρδευσης με φωτοβολταϊκά 50% φθηνότερο από τις αντλίες ντίζελ και βενζίνης», δήλωσε ο Samir Ibrahim, διευθύνων σύμβουλος της SunCulture. «Η άρδευση είναι ακριβώς όπως η παλιά πολύ μη σέξι τεχνολογία, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις σας έως και πέντε φορές».

O γύρος χρηματοδότησης της σειράς Β ανεβάζει στα 65 εκατομμύρια δολάρια που έχει συγκεντρώσει η εταιρεία μέχρι σήμερα και προχωρά σε κάποιο βαθμό προς τον στόχο της να συγκεντρώσει 219 εκατομμύρια δολάρια για την εγκατάσταση 274.000 συστημάτων της μόνο στην Κένυα. Η χρηματοδότηση αυτή θα προέλθει από μετοχές, χρέος, επιχορηγήσεις και χρηματοδότηση από τον άνθρακα, σύμφωνα με την SunCulture.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να επεκταθεί σε ολόκληρη την ήπειρο με πιλοτικές εφαρμογές που εκτελούνται επί του παρόντος σε διάφορες χώρες, δήλωσε ο Ibrahim. Επιδιώκει επίσης να επεκταθεί στη διευκόλυνση της παροχής άλλων γεωργικών υπηρεσιών, όπως οι δοκιμές εδάφους και η ασφάλιση.

Οι επενδυτές σε προηγούμενους γύρους χρηματοδότησης περιλάμβαναν την EDF International SAS, την DPI Energy Ventures Ltd., το Equator Africa Fund και το Energy Access Ventures Fund. Η EKTA Partners με έδρα το Λονδίνο παρείχε συμβουλές για τον γύρο της σειράς Β.