Στα 14 ευρώ βάζει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η Goldman Sachs οι αναλυτές της οποίας υποστηρίζουν πως η επιχείρηση προβλέπεται πως θα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος στην Ευρώπη μέχρι το 2027, με ρυθμούς που προσομοιάζουν αυτούς που παρουσιάζουν όμιλοι από το χώρο της πράσινης ενέργειας.

Για το 2024, η Goldman Sachs προβλέπει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) περίπου 1,7 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη περίπου 345 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει αύξηση των κερδών κατά περίπου 60% έως το 2027, υποστηριζόμενη από τις πράσινες επενδύσεις. Χάρη στο ταχέως μετασχηματιζόμενο χαρτοφυλάκιό της (μακριά από τη θερμική παραγωγή, προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας), η ΔΕΗ μετατρέπεται με ταχείς ρυθμούς σε έναν Μεγάλο της Πράσινης Ενέργειας και αποτελεί το κλειδί για την έκθεση στον εξηλεκτρισμό στην Ελλάδα, επισημαίνεται στην έκθεση.

Τα επόμενα τρία χρόνια, η ΔΕΗ σχεδιάζει να επενδύσει 9 δισ. ευρώ – το διπλάσιο της κεφαλαιοποίησής της – για να αυξήσει τις προσθήκες ΑΠΕ και να εκσυγχρονίσει/επεκτείνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, αναμένεται να ωθήσει τις ΑΠΕ ως μερίδιο της συνολικής ισχύος στο 70% περίπου μέχρι το 2026. Αυτό θα μετατρέψει τη ΔΕΗ σε μια μεγάλη εταιρεία πράσινης ενέργειας – ενδεχομένως υποστηρίζοντας την πολλαπλή επέκταση.

Σταθερή εξέλιξη των κερδών έως το 2027, παρά τις ασθενέστερες τιμές ενέργειας

Εκτιμάται αύξηση των κερδών ανά μετοχή (σωρευτικά) κατά περίπου 60% μεταξύ 2024 και 2027, παρά τις πιο συντηρητικές παραδοχές για τις τιμές της ενέργειας. Αυτό τοποθετεί τη ΔΕΗ ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο στην Ευρώπη, που αναπτύσσεται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο τα αμιγώς ανανεώσιμα ονόματα. Μέχρι το 2027, η Goldman Sachs προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 1,51 ευρώ, τοποθετώντας τη μετοχή σε περίπου 8x P/E, ένα μεγάλο discount σε σχέση με τον κλάδο.

Παρά τη σειρά θετικών στοιχείων – χαρακτηριστικά μετασχηματισμού σε μια μεγάλη εταιρεία πράσινης ενέργειας, ισχυρή αύξηση των κερδών και σχετική αποτίμηση σε μονοψήφιο Ρ/Ε – η Goldman Sachs ξεκινάει με ουδέτερη αξιολόγηση για δύο βασικούς λόγους:

  1. το περιθώριο ανόδου μέχρι τα 14 ευρώ είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνο με το μέσο περιθώριο ανόδου για τη συνολική κάλυψη της Goldman Sachs
  2. οι εκτιμήσεις της είναι περίπου 30% κάτω από την πρόβλεψη καθαρών κερδών της εταιρείας για το 2026, κυρίως λόγω των χαμηλότερων παραδοχών για τις τιμές ενέργειας και της βραδύτερης αύξησης των προσθηκών ΑΠΕ.

Το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ περιλαμβάνει τρεις κύριες δραστηριότητες:

  1. Παραγωγή: Στο τέλος του 2023, το χαρτοφυλάκιο παραγωγής της ΔΕΗ ανερχόταν σε σχεδόν 11 GW. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα, όπου η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο αγοράς περίπου 40%, και ένα μικρότερο τμήμα (μέρος του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) στη Ρουμανία. Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο είναι τεχνολογικά καλά διαφοροποιημένο, με τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο να αντιπροσωπεύουν σήμερα συνολικό μερίδιο 55%, ακολουθούμενα από πετρελαϊκές μονάδες, λιγνίτη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εταιρεία παράγει συνήθως περίπου 20 TWh ετησίως- το 2023, οι θερμικές τεχνολογίες αντιστοιχούν στο 70% της συνολικής παραγωγής.
  2. Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας: Μετά τα πρόσφατα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία στη Ρουμανία, η ΔΕΗ διαχειρίζεται συνολικά ρυθμιζόμενο ενεργητικό δικτύων διανομής ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει: (i) το σύνολο του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και (ii) περίπου το 1/3 του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία. Και τα δύο περιουσιακά στοιχεία λειτουργούν σε πλήρως ρυθμιζόμενο καθεστώς, με βάση ένα μοντέλο ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης (RAB) που αμείβεται με βάση μια επιτρεπόμενη απόδοση και με κίνητρα για αποδοτικότητα και μείωση των απωλειών. Το επίπεδο της επιτρεπόμενης απόδοσης αναθεωρείται κάθε 4-5 χρόνια (για την Ελλάδα και τη Ρουμανία, αντίστοιχα), και η επόμενη αναθεώρηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το 2025 και στις δύο χώρες.
  3. Λιανική πώληση: Επί του παρόντος, η ΔΕΗ εξυπηρετεί σχεδόν 9 εκατ. πελάτες μέσω της μονάδας λιανικής της και τους πωλεί περίπου 35 TWh ετησίως. Η εταιρεία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς  άνω του 50%, και μερίδιο αγοράς περίπου 20% στη Ρουμανία. Εκτός από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η ΔΕΗ παρέχει επίσης μια πλήρη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών σε πελάτες λιανικής πώλησης, όπως: ενεργειακές συμβουλές, ηλεκτροδοτούμενη θέρμανση, διανεμημένη παραγωγή και υπηρεσίες για σπίτια, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τη συνεισφορά στα κέρδη, τα δίκτυα διανομής αντιπροσώπευαν σχεδόν το 50% του EBITDA της ΔΕΗ (σε proforma βάση), ακολουθούμενα από τις δραστηριότητες λιανικής πώλησης (πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας), με περίπου 35%. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσώπευε το υπόλοιπο περίπου 15%, ισομερώς κατανεμημένο μεταξύ θερμικής/υδροηλεκτρικής παραγωγής και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ σε επίπεδο EBITDA η δραστηριότητα της διανομής είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων, η εταιρεία κατέχει μόνο το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης αυτής.

Ιστορία μετασχηματισμού

Κατά τα επόμενα τρία χρόνια, η ΔΕΗ σχεδιάζει να επενδύσει 9 δισ. ευρώ – το διπλάσιο της κεφαλαιοποίησής της – για να αυξήσει τις ΑΠΕ και να εκσυγχρονίσει/επεκτείνει το ηλεκτρικό της δίκτυο. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, θα ωθήσει τις ΑΠΕ ως μερίδιο της συνολικής ισχύος στο 70% περίπου μέχρι το 2026. Αυτό θα μετατρέψει τη ΔΕΗ σε μια μεγάλη εταιρεία πράσινης ενέργειας.

Την περίοδο 2024-26, η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 4 GW νέας ηλιακής και αιολικής ισχύος. Αυτό αναμένεται να αυξήσει την εγκατεστημένη βάση ΑΠΕ (εκτός υδροηλεκτρικής ενέργειας) της ΔΕΗ σε 5,5 GW μέχρι το τέλος του επενδυτικού σχεδίου – που ισοδυναμεί σχεδόν με το 4πλάσιο του σημερινού χαρτοφυλακίου. Επί του παρόντος, περίπου τα δύο τρίτα του στόχου προσθηκών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης (είτε υπό κατασκευή είτε έτοιμα για κατασκευή).

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ σχεδιάζει να περιορίσει σταδιακά τον λιγνίτη  και να τον καταργήσει πλήρως μέχρι το τέλος του 2026. Ο συνδυασμένος αντίκτυπος (i) περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και (ii) λιγότερων θερμικών, θα πρέπει να καθαρίσει σταδιακά το μείγμα παραγωγής της ΔΕΗ με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι το τέλος του επενδυτικού σχεδίου, οι καθαρές τεχνολογίες (δηλαδή οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά) θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% της εγκατεστημένης ισχύος της επιχείρησης – έναντι μόλις 40% περίπου το 2023.

Τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο κονδύλι επενδύσεων στο σχέδιο μέχρι το 2027. Ως αποτέλεσμα των υψηλότερων κεφαλαιουχικών δαπανών – η εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 2 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2024-26, που ισοδυναμεί με το ήμισυ της υφιστάμενης RAB της – η ΔΕΗ αναμένει ότι η RAB θα φθάσει τα 5,1 δισ. ευρώ έως το 2026. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση σχεδόν 20% από τα σημερινά επίπεδα.

Οι στόχοι για τα κέρδη συνεπάγονται ισχυρή ανάπτυξη έως το 2026

Εάν εκτελεστεί, το σχέδιο θα πρέπει να υποστηρίξει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης EBITDA της τάξης του 15% και ένα μέσο ετήσιο ρυθμό καθαρών εσόδων της τάξης του 40% κατά την περίοδο 2024-26. Σημειώνεται, ότι οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs συνεπάγονται χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο για τα EBITDA όσο και για τα καθαρά κέρδη, δεδομένων των πιο συντηρητικών παραδοχών σχετικά με τις προσθήκες ΑΠΕ και τις τιμές ενέργειας. Ωστόσο, σημειώνεται επίσης ότι, ακόμη και σε ένα πιο συντηρητικό σενάριο, η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να αυξάνει σημαντικά τα κέρδη της – μπροστά από τις ολοκληρωμένες και τις περισσότερες αμιγώς ανανεώσιμες εταιρείες στην κάλυψή της Goldman Sachs.

Επιπλέον, η εταιρεία αποφάσισε να επικαιροποιήσει τη μερισματική της πολιτική και να επαναφέρει τη διανομή μερίσματος: ξεκινώντας από τα αποτελέσματα του 2023, η εταιρεία θα στοχεύσει σε ποσοστό διανομής 35% (που θα καταβληθεί το 2024). Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξηθεί στο 55% προς το 2026.