Ενισχύει συνεχώς το εγχώριο και διεθνές προφίλ της η Mytilineos με μία σειρά κινήσεων στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας και των μετάλλων. Με ένα ολοκληρωμένο πακέτο ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών διευρύνει το διεθνοποιημένο προφίλ της, βάζοντας στο «κάδρο» των στρατηγικών της προτεραιοτήτων πέρα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τα δίκτυα διανομής, τις μονάδες φυσικού αερίου, τη μεταλλουργία που αναδεικνύονται σε κρίσιμες πτυχές για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση. Πρόκειται για τομείς κλειδιά που ακουμπούν όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η ελληνική εταιρεία διαθέτει παρουσία και στις πέντε ηπείρους, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 5,492 δισ. ευρώ και με 6.583 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2023 ήταν το πρώτο έτος που λειτούργησε η Mytilineos κάτω από τη νέα οργανωτική δομή της, μετά τον μετασχηματισμό που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όλων των δραστηριοτήτων της, σε διεθνές επίπεδο. Ο νέος μετασχηματισμός δημιούργησε δύο επιχειρηματικούς κλάδους, τον Κλάδο της Ενέργειας και τον Κλάδο Μεταλλουργίας που είναι απόλυτα συνδεδεμένοι και συμπληρωματικοί, ενώ επιτρέπουν συνέργειες οι οποίες ξεκλειδώνουν πολλαπλάσια αξία τόσο για την ίδια την εταιρεία, όσο και για τους εργαζόμενους, τους μετόχους, τους προμηθευτές, και τις υπόλοιπες ομάδες των Κοινωνικών της εταίρων. Το επιχειρηματικό στρατηγικό πλάνο της εταιρείας, που έχει αναδείξει ως σημαντικό πλεονέκτημα τις συνέργειες σε όλο το εύρος δραστηριότητας της Mytilineos, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ενισχύοντας την πορεία της εταιρείας, δημιουργώντας ανθεκτικότητα στα εξωτερικά περιβάλλοντα. Επίσης, η καθετοποίηση έχει δημιουργήσει πολύ ισχυρό Positioning στις δραστηριότητές της, βάθος στο business, αλλά ταυτόχρονα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξη συνεργειών.

Στον τομέα που αφορά στην ενέργεια ο Όμιλος ενισχύει τον ρόλο του ως utility ενέργειας, αυξάνει τα μερίδια στις αγορές της και ενδυναμώνει τη θέση σε αυτές. Επίσης, διεισδύει σε νέες αγορές και ως αποτέλεσμα της επιτρέπεται να σχεδιάζει είσοδο και σε νέες αγορές. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ετήσια Οικονομική Έκθεση ορίζει τις στρατηγικές του προτεραιότητες βασισμένες σε πεντε κύριους Πυλώνες:

  • Πυλώνας Utility
  • Πυλώνας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
  • Πυλώνας Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Grid)
  • Πυλώνας Νέες Τεχνολογίες
  • Πυλώνας Power Technologies

Όσον αφορά την μεταλλουργία, η εταιρεία κινείται πάνω σε τέσσερις άξονες: βελτιώνει τη θέση της και την παραγωγικότητά της, αυξάνει την παραγωγή, διευρύνει το αντικείμενο παραγωγής, παρέχει βέλτιστες λύσεις. Σημειώνεται πως η Mytilineos λειτουργεί τη μοναδική σε όλη την Ευρώπη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλούμινας και πρωτόχυτου αλουμινίου με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις και την μεγαλύτερη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο του ανακυκλωμένου αλουμινίου. Η διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα του Κλάδου αποτελεί κινητήρια δύναμη για την εθνική οικονομία, αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Το εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 15 χρόνια συνεχούς αναπτυξιακής πορείας, με επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη της παραγωγής και της παραγωγικότητάς του, είναι ένας από τους ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 185.000 τόνους σε πρωτόχυτο αλουμίνιο και τους 860.000 τόνους σε αλουμίνα.

Το success story της Mytilineos αποτυπώνεται και στα οικονομικά δεδομένα του 2023, αφού ήταν μια κομβική χρονιά για την εισηγμένη. Ο όμιλος σημείωσε ένα ακόμη ρεκόρ κερδοφορίας σε επίπεδο EBITDA, ξεπερνώντας το επίπεδο του 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η επίδοση ρεκόρ επιτεύχθηκε σε μια περίοδο χαμηλότερων τιμών ενέργειας και μετάλλων, καταδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, τα πλεονεκτήματα των ισχυρών συνεργειών της Mytilineos, αποτέλεσμα της συνύπαρξης των Τομέων Ενέργειας και Μετάλλων. Οι οικονομικές καταστάσεις επιβεβαιώνουν το flash note του Ιανουαρίου. Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι η εταιρεία βγάζει τη χρήση τόσο νωρίς και βέβαια ότι η έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της πορεία. Η εταιρεία έχει πλέον αλλάξει κατηγορία, τα τελευταία τρία χρόνια επιδεικνύει σταθερά πολύ υψηλές επιδόσεις, που αναδεικνύουν πόσο αποτελεσματικές είναι στρατηγικές οι αποφάσεις.

Στο ξεκίνημα του 2024, παρά τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, καθώς συνεχίζεται η έντονη γεωπολιτική αστάθεια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να προσέλθει στις κάλπες κατά τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, παρά τις αβεβαιότητες, τις σημαντικές προκλήσεις αλλά και τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που επιτεύχθηκαν το 2023, η Mytilineos προσβλέπει σε μια ακόμα χρονιά ανάπτυξης, βασιζόμενη στις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται και σταδιακά ενισχύουν τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, όπως αναφέρει η Ετήσια Οικονομική Έκθεση.