Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY) δείχνει η κίνηση του Ομίλου Κοπελούζου να δημοσιεύσει τις δύο πρώτες διακηρύξεις για την υποβολή ενδιαφέροντος για τις οριστικές μελέτες του έργου.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, η Elica Mediterranean Electrical Interconnection, οι δύο προσκλήσεις αφορούν τις απαραίτητες «Μελέτες Γραφείου» για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και την «Τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης».

Ενδεικτικό της βούλησης του Ομίλου Κοπελούζου να επιταχύνει τις διαδικασίες, είναι και το γεγονός ότι «τρέχει» τις πρώτες μελέτες χωρίς να περιμένει πρώτα την εκταμίευση των σχετικών επιχορηγήσεων.

Η προθεσμία για την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους δύο πρώτους διαγωνισμούς ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου. Μετά τις εν λόγω μελέτες, ακολουθούν η περιβαλλοντική μελέτη και το πέρασμα με το καράβι για την όδευση του καλωδίου. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στόχος είναι η ολοκλήρωση των μελετών μέσα στους επόμενους 12 – 14 μήνες.

Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και συνολικού προϋπολογισμού 3,569 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρονται στην Ελλάδα, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.

Τα 3.000 αυτά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο GREGY, θα αντικαταστήσουν 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Εκτός από τα σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που θα έχει το GREGY για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί επίσης ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό έργο και το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία διαδρόμων Βορρά – Νότου και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας.