Το Παρίσι κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τον καθαρισμό του ποταμού Σηκουάνα. Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό εγκαινίασε πρόσφατα μια γιγαντιαία δεξαμενή αποθήκευσης λυμάτων σχεδιασμένη να μειώσει την ρύπανση και να καταστήσει τον ποταμό κατάλληλο για κολύμπι έως το 2025. Αυτή η πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η πόλη ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν αγωνίσματα κολύμβησης στον Σηκουάνα, σύμφωνα με το Reuters.

Η νέα λεκάνη μπορεί να χωρέσει τεράστια ποσότητα 46.000 κυβικών μέτρων λυμάτων, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ρύπανσης κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων ή υπερχειλίσεων αποχετευτικών δικτύων. Αυτό το έργο είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για την Ινταλγκό, η οποία θυμάται να λαχταρά να κολυμπήσει στον Σηκουάνα ως παιδί. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν μια σημαντική ώθηση για την ολοκλήρωση του έργου.

Η ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα θα παρακολουθείται αυστηρά καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με καθημερινούς ελέγχους για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αθλητών που συμμετέχουν σε αγώνες τριάθλου και κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Μόλις συλλεχθούν στη λεκάνη, τα λύματα θα υποστούν επεξεργασία και θα απελευθερωθούν ξανά στον ποταμό μόνο εάν πληρούν αυστηρά πρότυπα υγείας.

Η λεκάνη είναι κάτι περισσότερο από μια λύση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρείται ως τρόπος για την προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Η φιλοσοφία πίσω από το έργο ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες μείωσης της εξάρτησης από τα πλαστικά μιας χρήσης και την ενθάρρυνση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.

Αυτή η πρωτοβουλία βασίζεται σε μια μακροχρόνια επιθυμία να δούμε τον Σηκουάνα να αποκατασταθεί στην παλιά του δόξα. Ο πρώην δήμαρχος Ζακ Σιράκ είχε υποσχεθεί διάσημα ότι θα κολυμπήσει στον ποταμό το 1988. Ενώ ο Σιράκ δεν βούτηξε ποτέ, η Ινταλγκό είναι έτοιμη να εκπληρώσει αυτό το όνειρο, αν και οποιοδήποτε πρόβλημα με την ποιότητα του νερού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική αναποδιά.

Συνολικά, η νέα δεξαμενή αποθήκευσης θεωρείται μια θετική εξέλιξη για το Παρίσι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 μπορεί να είναι ο αρχικός ωφελούμενος, αλλά ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δραματική βελτίωση της ποιότητας του νερού στον Σηκουάνα προς όφελος όλων των Παριζιάνων.