Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, πιθανότατα θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου πέραν του Ιουνίου, σύμφωνα με διάφορες πηγές μέσα στον οργανισμό. Ωστόσο, οι επίσημες συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου από τα τέλη του 2022, λόγω ανησυχιών για την επιβράδυνση της ζήτησης και την αύξηση της παραγωγής από χώρες που δεν είναι μέλη, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ομάδα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στη Βιέννη την 1η Ιουνίου για να καθορίσει τη μελλοντική πολιτική παραγωγής.

Προς το παρόν, οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ ανέρχονται σε 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), που αντιπροσωπεύει περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Αυτές οι περικοπές αποτελούνται από δύο μέρη: 3,66 εκατομμύρια bpd από τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+, που θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2024, και επιπλέον 2,2 εκατομμύρια bpd σε εθελοντικές περικοπές από ορισμένα μέλη που λήγουν τον Ιούνιο.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποστηριχθεί φέτος από την συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αλλά οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και τα υψηλά επιτόκια έχουν δημιουργήσει πτωτική πίεση.

Τρεις πηγές από χώρες που συμμετέχουν στις εθελοντικές περικοπές πιστεύουν ότι μια παράταση είναι πιθανή. Μια πηγή υποστήριξε ότι οι περικοπές θα μπορούσαν ακόμη και να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μια άλλη δήλωσε ότι θα χρειαζόταν μια σημαντική και απρόσμενη αύξηση της ζήτησης για να αλλάξει πορεία ο ΟΠΕΚ+.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι. Άλλες δύο πηγές από χώρες του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι οι επίσημες συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει και η μία δεν είναι σίγουρη για την κλίση της ομάδας προς την παράταση.
Οι χώρες που εφαρμόζουν βαθύτερες εθελοντικές περικοπές από τις επίσημα συμφωνημένες περιλαμβάνουν την Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αναλυτές όπως ο Richard Bronze της Energy Aspects πιστεύουν ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για παράταση πέραν του Ιουνίου, αλλά διστάζουν να εδραιώσουν αυτή την άποψη λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων συζητήσεων εντός του ΟΠΕΚ+.

άλλη πιθανότητα είναι η μερική ή ολική ανατροπή των 2,2 εκατομμυρίων bpd σε εθελοντικές περικοπές μετά τον Ιούνιο.

Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ένα ακόμη έτος ισχυρής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατομμύρια bpd, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει μια σημαντικά πιο αργή αύξηση των 1,2 εκατομμυρίων bpd. Η επερχόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ θα είναι καθοριστική για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο θα προσαρμοστούν οι ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου ως απάντηση σε αυτές τις αντικρουόμενες απόψεις για την παγκόσμια αγορά.