Αίσιο τέλος, αν και με καθυστέρηση ενός έτους, είχε η υπόθεση των επιπλέον επιδοτήσεων που είχαν χορηγηθεί το 2022 σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, επιλύεται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες προμήθειας να καλύψουν τις επιδοτήσεις από την τσέπη τους, κινδυνεύοντας να μην λάβουν ποτέ πίσω τα σχετικά ποσά, που ανέρχονται στο δυσθεώρητο ύψος των 800 εκατ. ευρώ περίπου.

Από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2022 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε προχωρήσει στη χορήγηση εξτρά επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35 KVA (όπως εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, κομμωτήρια κ.ά.) καθώς και σε όλα τα αρτοποιία ανεξαρτήτως ισχύος. Οι προμηθευτές ρεύματος αναγκάστηκαν να καλύψουν τα ποσά αυτά από δικά τους κεφάλαια, καθώς η Κομισιόν δεν είχε ακόμα εγκρίνει το σχετικό μέτρο. Εν συνεχεία, η Κομισιόν ενέκρινε την αποζημίωση των εταιρειών προμήθειας για τα ποσά που είχαν καταβάλει, ωστόσο η διαδικασία που πρόκρινε ήταν γραφειοκρατική και επί της ουσίας ανεφάρμοστη.

Συγκεκριμένα, ζητούσε από τις εταιρείες προμήθειας να συγκεντρώσουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους πελάτες τους στις οποίες θα βεβαιώνουν ότι δεν ξεπερνούν συγκεκριμένα όρια περί κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να δικαιούνται να λάβουν τις επιδοτήσεις. Η ανταπόκριση των πελατών ήταν περιορισμένη (μετά βίας πλησίαζε το 10%), καθώς οι περισσότεροι φοβόντουσαν ότι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα.

Έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις των προμηθευτών προς το ΥΠΕΝ, ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν οι οποίες τελικά κατέληξαν σε μία εφαρμόσιμη και ρεαλιστική λύση.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται, πλέον, ότι αν οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει την επιδότηση δεν απαντήσουν εντός 10 ημερών στη σχετική ενημέρωση των εταιρειών προμήθειας, τότε αποδέχονται ότι εκπληρώνουν τους όρους της υπεύθυνης δήλωσης.

Ερωτηματικό για τις οφειλές 40 εκατ. προς τους προμηθευτές ρεύματος

Πηγές της αγοράς σχολίασαν στο powergame.gr ότι πρόκειται για μια επί της αρχής σωστή απόφαση, η οποία ωστόσο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εξαρχής, ώστε να μη δημιουργηθεί εδώ και ένα χρόνο αναστάτωση στην αγορά.

Οι ίδιες εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το γεγονός ότι στην Υπουργική Απόφαση δεν περιλαμβάνεται η αποζημίωση των εταιρειών προμήθειας για τις επιδοτήσεις που δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2022. Πρόκειται για ένα ποσό που εκτιμάται στα 30 – 40 εκατ. ευρώ περίπου και το οποίο οι προμηθευτές κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων που δεν δικαιούνται τις επιδοτήσεις, υπολογίζεται ότι είναι λιγότερες από το 5% από όσες τις έλαβαν. Τον έλεγχο για τη διασταύρωση των στοιχείων θα αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι αποζημιώσεις στις εταιρείες προμήθειας θα επιστραφούν από τον ΔΑΠΕΕΠ μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Η κατανομή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024, ενώ οι εταιρείες θα εγγράψουν τα σχετικά ποσά στους ισολογισμούς τους, κλείνοντας μια μεγάλη «τρύπα» που μεταξύ άλλων υπονόμευε την πιστοληπτική τους ικανότητα και συνεπώς τη δυνατότητα άντλησης νέων κεφαλαίων.