Δεν μπορούν να απαγορευτούν οι ρωσικές εξαγωγές LNG, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών σε τέτοιου είδους κυρώσεις, είπε χθες η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας.

Ωστόσο, η Επίτροπος τόνισε ότι η Κομισιόν, θα διαβουλευτεί με τα κράτη μέλη για την εισαγωγή κάποιων μέτρων στο Energy package τα οποία θα μειώσουν τις ρωσικές εξαγωγές LNG.

Στο Συμβούλιο Υπουργών, που την Ελλάδα εκπροσώπησε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, λήφθηκε η πολιτική απόφαση να υπάρξει σύσταση στα κράτη μέλη να μειώσουν κατά 15% τη ζήτηση φυσικού αερίου μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η σύσταση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά κρίθηκε απαραίτητη εν όψει της προσπάθειας για ενεργειακή ασφάλεια για τον επόμενο χειμώνα. Αν και η ασφάλεια του εφοδιασμού στην ΕΕ έχει βελτιωθεί, συμφωνήθηκε ότι απαιτείται συνεχής μείωση της ζήτησης για να εξασφαλιστεί επαρκής αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα γι’ αυτό και τα κράτη μέλη αποφάσισαν να συνεχιστεί η προσπάθεια για μείωση του φυσικού αερίου ακόμη 15% στους επόμενους 12 μήνες.

Όσον αφορά το θέμα της λήξης της συμφωνίας στα τέλη του 2024 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου μέσω αγωγών,  η Επίτροπος Σίμσον είπε ότι το θέμα συζητείται και εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν θα προσέλθει για διαπραγματεύσεις παρά στο τέλος του χρόνου.

Ωστόσο ανέφερε ότι η κατάσταση του εφοδιασμού στην ΕΕ έχει βελτιωθεί σημαντικά και με την πολιτική ενεργειακής ασφάλειας που ακολουθεί και τις διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας αερίου που έχει θα μπορέσει να καλύψει το κενό αυτό από την αγορά. Όπως είπε σήμερα η ΕΕ προμηθεύεται αέριο κυρίως από ΗΠΑ και Νορβηγία.

Σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, τονίστηκε η δέσμευση των κρατών μελών στους στόχους 2030 και η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθούν οι μονάδες ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη και αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό χαμηλού κόστους προϊόντων που εισάγονται στην ΕΕ.

Απόφαση για σύσταση περαιτέρω μείωσης του φυσικού αερίου κατά 15%

Τα κράτη μέλη χθες κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία να συνεχίσουν να μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου έως τις 31 Μαρτίου 2025, κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση φυσικού αερίου την περίοδο από 1 Απριλίου 2017 έως 31 Μαρτίου 2022. Επίσης σημαίνει τη διατήρηση άλλων υφιστάμενων μέτρων στο πλαίσιο του κανονισμού για τη μείωση της ζήτησης, όπως η παρακολούθηση και η αναφορά της μείωσης της ζήτησης αερίου ανά τομέα και η ενημέρωση της Επιτροπής σε περίπτωση έγκρισης νέων μέτρων.

Η υποχρεωτική μείωση τη χρήσης φυσικού αερίου υιοθετήθηκε ως μέσο έκτακτης ανάγκης το 2022, ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Τον Μάρτιο του 2023, παρατάθηκε έως το τέλος Μαρτίου 2024, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της ασφάλειας εφοδιασμού και να περιοριστεί η αστάθεια των τιμών.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να μειωθεί η ζήτηση φυσικού αερίου κατά 18% από τον Αύγουστο του 2002 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε η Ευρώπη έχει απεξαρτηθεί σημαντικά από το ρωσικό αέριο το οποίο έχει μειώσει κατά 71% από το 2021. Οι εισαγωγές από τους ρωσικούς αγωγούς κάλυπταν το 45% του φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2021, το 24% το 2022 και το 15% το 2023.

Όσον αφορά τα επίπεδα πληρότητας των αποθηκών φυσικού αερίου στην ΕΕ, η Επίτροπος είπε ότι σήμερα είναι στο 62% και εκτιμάται ότι θα είναι στο 45%-50% στις αρχές της περιόδου νέων αγορών.

Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες είναι «η δέσμευσή μας να παραμείνουμε προετοιμασμένοι έναντι οποιασδήποτε διακοπής του εφοδιασμού και να εγγυηθούμε έναν ασφαλή χειμώνα για τους πολίτες και τις βιομηχανίες μας», τόνισε η Tinne Van der Straeten, Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου.