Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν να αυξάνονται την Τρίτη 16 Μαρτίου, αφού ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι η χώρα τους δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει στην επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 3,4% στις πρώτες συναλλαγές, πλησιάζοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Τα συμβόλαια έχουν κερδίσει περίπου 18% από την περασμένη Πέμπτη, όταν οι αγορές άρχισαν να αποτιμούν μεγαλύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών διακοπών από τις ρωσικές επιδρομές στις ουκρανικές υποδομές ενέργειας.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενέτειναν τις εκκλήσεις τους προς το Ισραήλ να αποφευχθεί μια κλιμάκωση των αντιποίνων που θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο. Μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή διατρέχει τον κίνδυνο να ανεβάσει τις παγκόσμιας τιμές της ενέργειας σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν ακόμα να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Ενώ η Ευρώπη ολοκλήρωσε έναν εξαιρετικά ήπιο χειμώνα με ισχυρά αποθέματα φυσικού αερίου, οι έμποροι βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για ενδείξεις διακοπών στον εφοδιασμό. Η περιοχή αυτή τη στιγμή δεν προμηθεύεται πολύ φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή, αλλά η εξάρτησή της από τις παγκόσμιες αγορές έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που έχασε τις περισσότερες ροές αγωγών από τη Ρωσία το 2022.

Εν τω μεταξύ, οι παραδόσεις από τον κορυφαίο προμηθευτή Νορβηγία παραμένουν χαμηλές μετά από απρογραμμάτιστη συντήρηση σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας που ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αναμένεται πλέον να διαρκέσει τουλάχιστον έως την Τετάρτη, σύμφωνα με τον διαχειριστή δικτύου Gassco AS.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πρώτου μήνα, το σημείο αναφοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης, αυξήθηκαν κατά 2,7% στα 31,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα την ώρα στις 9:05 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Η μεταβλητότητα έχει επίσης αυξηθεί, καθώς οι επενδυτές αναζητούν προστασία εν μέσω ανησυχίας ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διευρυνθεί. Ένας δείκτης του κόστους των συμβολαίων δικαιωμάτων που συνδέονται με το ολλανδικό φυσικό αέριο αναφοράς έχει αυξηθεί ελαφρώς τις τελευταίες 10 ημέρες.