Η κινεζική εταιρεία Shanghai Fengling Renewable Co Ltd δεσμεύτηκε να επενδύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,17 δισεκατομμύρια δολάρια) στην κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 GW και ενός εργοστασίου παραγωγής υδρογόνου στη Σερβία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση της βαλκανικής χώρας.

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μνημονίου κατανόησης (MOU) μεταξύ του υπουργείου εξόρυξης και ενέργειας της Σερβίας, της Shanghai Fengling και της Serbia Zijin Copper, τοπικής μονάδας της κινεζικής εταιρείας εξερεύνησης ορυκτών πόρων Zijin Mining.

Σύμφωνα με το Renewables now, το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 1.500 MW κοντά στην πόλη Μπορ, στην περιφέρεια Μπορ στην ανατολική Σερβία, και ένα συγκρότημα φωτοβολταϊκών (Φ/Β) ισχύος 500 MW. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή μιας εγκατάστασης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με αναμενόμενη δυναμικότητα 30.000 τόνων ετησίως.

Η ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για τις λειτουργίες ορυχείου χαλκού και χυτηρίου

Το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί για τις λειτουργίες ενός ορυχείου χαλκού και ενός χυτηρίου κοντά στο Μπορ. Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στη Zijin, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χαλκού και πολύτιμων μετάλλων στη Σερβία.

Η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προστεθεί σε δύο στάδια. Με τα κατασκευαστικά έργα να ξεκινούν αυτό το τρίμηνο, τα αρχικά 700 MW της συνολικής δυναμικότητας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα μέσα του 2026. Το υπόλοιπο τμήμα θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2028, όταν η μονάδα παραγωγής υδρογόνου θα φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα.

«Το έργο αυτό θα επιτρέψει στη Zijin να παράγει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια με βιώσιμο τρόπο», ανέφερε στην ανακοίνωση η υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας Dubravka Djedovic Handanovic.

«Η επένδυση αυτή θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας και… να επιτύχουμε ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2050».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Zijin Mining έγινε ο στρατηγικός εταίρος της Σερβίας στην εταιρεία εξόρυξης χαλκού RTB Bor το 2018, δεσμευόμενη να επενδύσει 1,26 δισ. δολάρια με αντάλλαγμα το 63% των μετοχών και αργότερα να ανοίξει το υπόγειο ορυχείο χαλκού και χρυσού Cukaru Peki το 2021.

Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα Σερβία, κυρίως με τη μορφή ευνοϊκών δανείων για έργα υποδομής και ενέργειας.