Κατακόρυφη η πτώση στις εξαγωγές ντίζελ της Ρωσίας τις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας.

Τα στοιχεία από την εταιρεία αναλύσεων Kpler δείχνουν ότι οι αποστολές ήταν κατά μέσο όρο 0,74 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά τις 10 ημέρες μέχρι τις 13 Απριλίου. Μειώθηκαν  κατά περίπου 25% σε σύγκριση με τον μέσο όρο αυτή την εποχή του έτους μεταξύ 2019 και 2023.

Οι traders παρακολουθούν προσεκτικά τι συμβαίνει με τις ροές καυσίμων της Ρωσίας. Με τα ποσοστά διύλισης πετρελαίου της χώρας να παραπαίουν πρόσφατα κοντά σε χαμηλό 11 μηνών, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να εκτρέψει στην αγορά εξαγωγών οποιοδήποτε αργό πετρέλαιο που δεν μπορούν να επεξεργαστούν τα εργοστάσιά της, σημειώνει το Bloomberg.

Πτώση των αποστολών ντίζελ της Ρωσίας

Ενώ οι ροές αργού έχουν ταυτόχρονα αυξηθεί, υπάρχουν πρακτικά όρια για να αυξηθούν πολύ περισσότερο τα φορτία αυτά. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν προειδοποίησε στις 9 Απριλίου ότι οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου κινδυνεύουν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και προέτρεψε τη χώρα να επικεντρωθεί σε στρατιωτικούς στόχους αντί

Η πιο πρόσφατη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου έγινε στις 2 Απριλίου, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να επηρεάσουν οι όποιες διαταραχές στα εργοστάσια τις ροές των εξαγωγών.