Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε τέλος στο δοκιμαστικό πρόγραμμα με χρήση υδρογόνου για οικιακή θέρμανση λόγω έντονων αρνητικών αντιδράσεων από τους κατοίκους για το επίπεδο ασφάλειας που θα έχουν οι δοκιμές.

Μια προτεινόμενη δοκιμή στο Redcar της βόρειας Αγγλίας, περιοχή πρώην χαλυβουργίας, δεν θα προχωρήσει, δήλωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη αναφορά του Bloomberg News. Είναι πιθανό να είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε άλλη δοκιμή θέρμανσης κατοικιών πριν από ένα κρίσιμο πολιτικό ορόσημο το 2026, δήλωσαν νωρίτερα άνθρωποι με γνώση του θέματος, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα.

Η ακύρωση είναι ένα ακόμη πισωγύρισμα για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προκλήσεις της κυβέρνησης: πώς θα γίνει καλύτερα η απεξάρτηση των συστημάτων θέρμανσης από τον άνθρακα. Η απόφαση έρχεται μετά την κατάρρευση ενός προηγούμενου έργου που είχε προγραμματιστεί στο Γουίτμπι, επίσης μετά από τοπικές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μελετά τη δυνατότητα ανάμειξης υδρογόνου σε ποσοστό έως και 20% στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Οι λέβητες φυσικού αερίου, οι οποίοι θερμαίνουν τα περισσότερα βρετανικά σπίτια, είναι εντάσεως άνθρακα και μελετώνται εναλλακτικές λύσεις, όπως η χρήση ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας και πράσινου υδρογόνου. Η ανάμειξη μικρών ποσοτήτων υδρογόνου στα δίκτυα διανομής θα αποτελούσε επίσης μια επιλογή παραλαβής για τους παραγωγούς του καυσίμου, ενώ αναπτύσσονται και άλλες πηγές ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Στην ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανέφερε ότι 11 νέα έργα έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν περίπου 400 εκατομμύρια στερλίνες (505 εκατομμύρια δολάρια) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για την πώληση υδρογόνου σε διάφορες επιχειρήσεις, από ένα αποστακτήριο στη Σκωτία έως ένα εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού στην Ουαλία.

Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί ότι το υδρογόνο αποτελεί μια τεράστια οικονομική ευκαιρία, η οποία θα ξεκλειδώσει περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας και επενδύσεις ύψους έως και 11 δισεκατομμυρίων λιρών μέχρι το 2030, ανέφερε.

Όσον αφορά την ανάμειξη του υδρογόνου στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, η κυβέρνηση θα εξετάσει την ανάλυση που παρασχέθηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δημόσιων διαβουλεύσεων «ως μέρος της ανάπτυξης πολιτικής για οποιαδήποτε απόφαση», ανέφερε.

Όσον αφορά την οικιακή θέρμανση, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει άλλα πιλοτικά έργα σε όλη την Ευρώπη και θα αποφασίσει το 2026 αν το υδρογόνο έχει ρόλο να διαδραματίσει. Τον Οκτώβριο, βασικοί σύμβουλοι προέτρεψαν το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκλείσει το υδρογόνο για τη θέρμανση κατοικιών και να επικεντρωθεί αντ’ αυτού στην επέκταση της χρήσης αντλιών θερμότητας.