Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης νικελίου συνεχίζουν την πτωτική τροχιά στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), παρά τη σωρεία ανακοινώσεων από εξορυκτικές εταιρείες που μειώνουν την παραγωγή ή κλείνουν ως απάντηση στην κατάρρευση των τιμών.

Η τιμή του νικελίου, που χρησιμοποιείται στον ανοξείδωτο χάλυβα και στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και κατατάσσεται στα κρίσιμα μέταλλα στην πορεία προς την «πράσινη μετάβαση», έχει γκρεμιστεί περισσότερο από 40% το τελευταίο 12μηνο.

Η αγορά έχει πλημμυρίσει με ένα κύμα παραγωγής νικελίου, από την κορυφαία παραγωγό Ινδονησία σε μια περίοδο που η αύξηση της ζήτησης έχει ατονήσει.

Στην Ελλάδα το σιδηρονικελιούχο μετάλλευμα (λατερίτη) είναι βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή της πολύπαθης ΛΑΡΚΟ με τις διαδικασίες για την πώληση του συγκροτήματος να βρίσκεται στον αέρα…

Ο αντίκτυπος στον κλάδο εξόρυξης είναι βίαιος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κλείνουν τα ορυχεία τους παραγωγοί νικελίου

Τη Δευτέρα, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς νικελίου της εταιρείας Wyloo Metals Pty Ltd., του δισεκατομμυριούχου Άντριου Φόρεστ, δήλωσε ότι κλείνει τα ορυχεία. Η BHP Group και η First Quantum Minerals Ltd. δέχονται επίσης πλήγμα, ενώ μια σειρά μικρότερων παραγωγών αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή ή να τεθεί υπό διαχείριση.

Η εταιρεία εξόρυξης First Quantum Minerals Ltd. ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την εξόρυξη στο ορυχείο Ravensthorpe και θα επεξεργάζεται μόνο αποθέματα. Ομοίως, η Panoramic Resources Ltd. ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις εργασίες στο ορυχείο Savannah. Και οι δύο επιχειρήσεις εξόρυξης νικελίου βρίσκονται στην Αυστραλία.

«Οι πιέσεις στην παγκόσμια αγορά νικελίου γίνονται όλο και πιο εμφανείς», δήλωσε ο Κόλιν Χάμιλτον, επικεφαλής στο τμήμα εμπορευμάτων της BMO Capital Markets Ltd. «Έχουμε σημειώσει ότι απαιτήθηκαν περαιτέρω προσωρινές ή μόνιμες περικοπές παραγωγικής ικανότητας για να εξισορροπηθεί η αγορά νικελίου μετά το πλεόνασμα του περασμένου έτους, αλλά δεν έχει ακόμη φανεί εάν έχει γίνει επαρκής προσαρμογή», τόνισε.

Τα αποθέματα νικελίου έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 90% από τον Ιούνιο στο LME, ανακάμπτοντας από το χαμηλό επίπεδο της δεκαετίας. Το νικέλιο LME υποχωρεί την Τρίτη σχεδόν 1% στα 15.781 δολάρια ο τόνος.