Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους 1,5 τρισ. ευρώ (1,6 τρισ. δολάρια) ετησίως για να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές το 2050, σύμφωνα με έρευνα που υποστηρίχθηκε από νομοθέτες των Πρασίνων της ΕΕ τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να συστήσει την επόμενη εβδομάδα να μειώσει η ΕΕ τις καθαρές εκπομπές κατά 90% έως το 2040, από τα επίπεδα του 1990, και να περιγράψει την τεράστια προκαταβολική αύξηση των επενδύσεων που απαιτούνται για να μπει η Ευρώπη σε τροχιά μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2050.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που απαιτείται για το καθαρό μηδέν – 1,16 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως – θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με την ανακατεύθυνση των υφιστάμενων δαπανών, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά ρυπογόνες δραστηριότητες, σύμφωνα με την έρευνα της δεξαμενής σκέψης Institut Rousseau, η οποία ανατέθηκε από τους «πράσινους» νομοθέτες της ΕΕ.

Αυτό θα σήμαινε μια τεράστια απομάκρυνση από τομείς όπως τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, η παραγωγή ορυκτών καυσίμων και τα νέα αεροδρόμια, και ένα άλμα στις επενδύσεις στις δημόσιες μεταφορές, την ανακαίνιση των κτιρίων και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Πολλά από τα χρήματα που απαιτούνται υπάρχουν, αλλά χρειαζόμαστε μαζική αποεπένδυση από έργα που σκοτώνουν το κλίμα», δήλωσε ο Philippe Lamberts, συμπρόεδρος της ομάδας των πράσινων νομοθέτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα κυριαρχήσει στις ευρωεκλογές η πολιτική για το κλίμα

Καθώς η κλιματική αλλαγή εξαπολύει ολοένα και πιο δαπανηρά ακραία καιρικά φαινόμενα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ προετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές στις οποίες η πολιτική για το κλίμα θα αποτελέσει βασικό θέμα.

Ορισμένες κυβερνήσεις αντιδρούν στην πράσινη ατζέντα της ΕΕ, επικαλούμενες το κόστος της, ενώ οι αγρότες που διαμαρτύρονται στη Γαλλία ζήτησαν την κατάργηση ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων της ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές στην ΕΕ θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την υιοθέτηση φιλόδοξων πολιτικών για το κλίμα, αν προκύψουν περισσότεροι νομοθέτες από λαϊκιστικά και δεξιά κόμματα.

Ένα σχέδιο εσωτερικού μοντέλου της Επιτροπής για τον κλιματικό στόχο του 2040, το οποίο είδε το Reuters, υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί παρόμοια κλίμακα επενδύσεων, περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε λιγότερο ρυπογόνα ενεργειακά συστήματα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών θα προέλθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά οι δημόσιες δαπάνες για την πράσινη μετάβαση θα πρέπει επίσης να διπλασιαστούν, σε 490 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Για λόγους σύγκρισης, η ΕΕ δαπανά σήμερα 359 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, είπα.