Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να συστήσει στην ΕΕ να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040, από τα επίπεδα του 1990, ώστε να διασφαλίσει ότι το μπλοκ θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει τον πρώτο της κλιματικό στόχο για το 2040, για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των υφιστάμενων στόχων της για μείωση των καθαρών εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, ο νέος στόχος πρόκειται να δοκιμάσει την πολιτική όρεξη για τη συνέχιση της φιλόδοξης πράσινης ατζέντας της Ευρώπης – η οποία αντιμετωπίζει αντιδράσεις από ορισμένες κυβερνήσεις και βιομηχανίες που ανησυχούν για το κόστος, ακόμη και καθώς η κλιματική αλλαγή εξαπολύει πιο καταστροφική ζέστη, πλημμύρες και πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη.

Το σχέδιο για μείωση 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2040

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη σύστασή της για έναν στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 90% για το 2040 στις 6 Φεβρουαρίου, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.

Τονίζουν πως η παρουσίαση της ΕΕ θα εκθέσει το αυξανόμενο κόστος που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη, καθώς και τα οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει μια μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040 – μεταξύ άλλων με τη μείωση του λογαριασμού της Ευρώπης για τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Οι Βρυξέλλες θα περιγράψουν τις επιλογές που θα βοηθήσουν κάθε τομέα στην επίτευξη του στόχου για το 2040 – με βασική εστίαση στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, την αδελφοποίηση δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για την υποστήριξη κατασκευαστικών έργων και θέσεων εργασίας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές.

Η νέα σύσταση θα ορίσει το τελικό σχέδιο

Ενώ η Επιτροπή πρόκειται να εισηγηθεί τον στόχο για το κλίμα για το 2040 τον επόμενο μήνα, θα είναι δουλειά της νέας Επιτροπής της ΕΕ που θα σχηματιστεί μετά τις ευρωεκλογές να υποβάλει την τελική πρόταση για την ενσωμάτωση του στόχου στο νόμο.

Η έγκριση προηγούμενων κλιματικών στόχων της ΕΕ απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση των 27 ηγετών των χωρών της ΕΕ.

Η μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040 θα ευθυγραμμιζόταν απλώς με τον στόχο 90%-95% που συνιστούν οι επίσημοι επιστημονικοί σύμβουλοι της ΕΕ για το κλίμα.

Την Πέμπτη, οι σύμβουλοι προέτρεψαν την ΕΕ να μην βάλει φρένο στις πολιτικές της για το κλίμα, αλλά να εξετάσει νέες δράσεις για την επίτευξη του στόχου του 2040 – μεταξύ άλλων με την επιβολή τιμής στις εκπομπές από τη γεωργία μετά το 2030.

Χώρες όπως η Δανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν δηλώσει ανοιχτές σε ένα στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 90% για το 2040.

Άλλες εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικές. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας Aniko Raisz αρνήθηκε τη Δευτέρα να επιβεβαιώσει αν η χώρα θα υποστήριζε μείωση των εκπομπών κατά 90% και δήλωσε ότι ο στόχος για το 2040 πρέπει να είναι «ρεαλιστικός».