Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας έχει αυξηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο, καθώς και στην ισχυρή ζήτηση από τη βιομηχανία. Τον Ιανουάριο, εκτιμάται ότι η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 12% περίπου, ρυθμός ο οποίος είναι ο υψηλότερος από το Μάιο του 2021 όταν η αγορά ανέκαμπτε μετά την πανδημία.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση και στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4% περίπου, λόγω της υψηλότερης ζήτησης για ρεύμα που έφεραν οι χαμηλές θερμοκρασίες.  Η μεγάλη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στηρίζει και την υψηλότερη ζήτηση από τους ενεργοβόρους κλάδους της βιομηχανίας.

Την Πέμπτη, η τιμή του ευρωπαϊκού συμβολαίου αναφοράς (TTF) υποχώρησε κατά 4% κοντά στα 29 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε υποχωρήσει έως και τα 27,27 ευρώ, ενώ ξεκίνησε τη χρονιά στα 30,55 ευρώ. Σε ετήσια βάση, δηλαδή έναντι των αρχών Φεβρουαρίου 2023, η πτώση της τιμής ανέρχεται στο 56,7%.