Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ φούντωσε τη συζήτηση για τον αγωγό Turkish Stream αφού με πρόσφατες δηλώσεις του υπεραμύνθηκε των επιλογών που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του και σήμερα αποτελούν αντικείμενο κοινοβουλευτικής έρευνας λόγω της εμπλοκής της Μόσχας.

Ο κ. Μπορίσοφ είπε πως ο αγωγός, που μεταφέρει, μεταξύ άλλων, ρωσικό φυσικό αέριο προς την Αυστρία και την Ουγγαρία, είναι γεωπολιτικό όπλο για την Βουλγαρία. Και τόνισε, ειρωνικά, πως αν κάποιοι τον κλείσουν τότε ο μοναδικός που θα έχει οφέλη θα είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με το Euractiv, δήλωσε πως «αν θέλουμε να ξεπουλήσουμε τα συμφέροντα της Βουλγαρίας υπέρ της Ελλάδας, ακόμη και σήμερα μπορούμε να υποβάλουμε πρόταση για διακοπή του Balkan Stream (το όνομα που χρησιμοποιεί ο Μπορίσοφ όταν αναφέρεται στη συνέχιση του Turkish Stream μέσω Βουλγαρίας). Οι βάνες βρίσκονται σε βουλγαρικό έδαφος».

Ο Μπόικο Μπορίσοφ υποστήριξε, επίσης, πως και σήμερα μεγάλο τμήμα του φυσικού αερίου που απορροφά η Βουλγαρία μέσω Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αποκάλυψε επίσης πως πριν από λίγους μήνες (τελικά το μέτρο αποσύρθηκε) η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει τέλος μεταφοράς 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που μεταφέρεται από τους αγωγούς της χώρας προκειμένου να τιμωρήσει τις Αυστρία και Ουγγαρία που αντιδρούσαν στην πλήρη συμμετοχή της Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν.

Η επέκταση του Turkish Stream στη Βουλγαρία άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2020 μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο σε Σερβία, Ουγγαρία και Αυστρία. Μάλιστα από το 2025 η βουλγαρική διαδρομή του Turkish Stream θα είναι η μοναδική είσοδος ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που σταματήσει η διέλευση αερίου μέσω αγωγών της Ουκρανίας.