Η BP ανακοίνωσε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου κέρδη τέταρτου τριμήνου ύψους 3 δισ. δολαρίων, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις χάρη στις ισχυρές συναλλαγές φυσικού αερίου, καθώς η ενεργειακή εταιρεία αύξησε τον ρυθμό επαναγοράς μετοχών. Τα αποτελέσματα τριμήνου αύξησαν τα κέρδη του ενεργειακού κολοσσού για το 2023 στα 13,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ωστόσο, πτώση 50% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ψυχράνθηκαν και τα περιθώρια κέρδους διύλισης αποδυναμώθηκαν.

Τα ισχυρά τριμηνιαία κέρδη θα αποτελέσουν ανακούφιση για τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάρεϊ Αουχίνκλος, αφού η εταιρεία είχε χάσει σημαντικά τις προβλέψεις τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η BP διατήρησε το μέρισμά της στα 7,27 σεντς ανά μετοχή και αύξησε τον ρυθμό του προγράμματος επαναγοράς μετοχών σε 1,75 δισ. δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες από 1,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.

Η εταιρεία δήλωσε ότι δεσμεύεται να επαναγοράσει μετοχές αξίας 3,5 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τα υποκείμενα κέρδη κόστους αντικατάστασης της BP για το τέταρτο τρίμηνο, ο ορισμός της εταιρείας για τα καθαρά κέρδη, ανήλθαν σε 2,99 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 2,77 δισ. δολάρια σε έρευνα που παρείχε η εταιρεία σε αναλυτές.

Αυτό συγκρίνεται με κέρδη 3,3 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο και 4,8 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Η BP δήλωσε ότι τα τριμηνιαία αποτελέσματα αντανακλούσαν τα ισχυρά αποτελέσματα εμπορίας φυσικού αερίου και τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία ωστόσο αντισταθμίστηκαν από τα “σημαντικά χαμηλότερα” περιθώρια διύλισης, την αδύναμη εμπορία πετρελαίου και τις απομειώσεις των ερευνών.

Οι αντίπαλοι Exxon Mobil , Chevron και Shell ξεπέρασαν την περασμένη εβδομάδα τις προσδοκίες για τα κέρδη τους χάρη σε ένα μείγμα ισχυρών εμπορικών αποτελεσμάτων και υψηλότερης παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ τα περιθώρια διύλισης επιβάρυναν τον κλάδο εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.