Η Chevron Corp. κατέγραψε ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και αυξάνοντας τα μερίσματα. Το γεγονός ενίσχυσε την προσπάθεια του διευθύνοντος συμβούλου Μάικ Βιρτ για ανάκαμψη της πολυεθνικής μετά από μια χρονιά που δεν πέτυχε τους στόχους απόδοσης.

Τα ετήσια κέρδη της Chevron κατέγραψαν πτώση σχεδόν κατά 40% στα 26 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 3,45 δολαρίων ανά μετοχή ξεπέρασαν κατά 23 σεντς την εκτίμηση του Bloomberg Consensus. Η Chevron αύξησε το μέρισμά της κατά σχεδόν 8% στα 1,63 δολάρια ανά μετοχή, επίσης πάνω από τις προβλέψεις.

Η νούμερο 2 εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου στις ΗΠΑ υπέστη επιβαρύνσεις ύψους 3,7 δισ. δολαρίων που προήλθαν κυρίως από περιουσιακά στοιχεία στην πολιτεία της Καλιφόρνιας και από τη διάλυση υποδομών δεκαετιών στον Κόλπο του Μεξικού. Η ετήσια παραγωγή αυξήθηκε κατά 4%, κυρίως χάρη στην αύξηση της παραγωγής στη λεκάνη Permian και σε άλλα κοιτάσματα των ΗΠΑ.

Η Shell Plc ήταν το πρώτο μέλος του κλαμπ των Big Oil που δημοσίευσε αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, ανακοινώνοντας την Πέμπτη 7,31 δισ. δολάρια προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που ήταν πάνω από 1 δισ. δολάρια υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη.

Η Chevron είχε ένα δύσκολο 2023 από ορισμένες απόψεις, όταν η μετοχή της υποαπέδωσε σε σχέση με τους αντιπάλους της, σημειώνοντας πτώση 17% εν μέσω απογοητεύσεων στην παραγωγή και υπερβάσεων κόστους από τη λεκάνη Permian έως το Καζακστάν. Η εταιρεία έχει ήδη μια αμφισβητούμενη προοπτική ανάπτυξης σε σύγκριση με την ισχυρή αντίπαλο Exxon Mobil Corp. και τα λειτουργικά λάθη απλώς αύξησαν τις ανησυχίες των επενδυτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος Βιρτ αύξησε τις επαναγορές μετοχών και ενορχήστρωσε την εξαγορά της Hess Corp. για να αποκτήσει, μεταξύ άλλων, μερίδιο 30% στο υπεράκτιο έργο της Exxon στη Γουιάνα, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πετρελαϊκές επαρχίες του κόσμου.

Η Chevron προέτρεψε τους υπαλλήλους της στα τέλη του περασμένου έτους να αυξήσουν την απόδοσή τους μετά την αποτυχία των εσωτερικών στόχων για την ασφάλεια, τη λειτουργία και τα οικονομικά μεγέθη. Ο Οικονομικός Διευθυντής Πιερ Μπρέμπερ τους ενθάρρυνε να «βελτιωθούν» με το να είναι «συνεπείς και πειθαρχημένοι» στην τήρηση των πρωτοκόλλων της εταιρείας.

Η εταιρεία σόκαρε τους αναλυτές και τους επενδυτές πέρυσι ανακοινώνοντας άλλη μια καθυστέρηση και αύξηση του κόστους της ανάπτυξης της Tengiz στο Καζακστάν, ένα βασικό μεγαλεπήβολο έργο που ετοιμάζεται εδώ και χρόνια. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για ενημερώσεις σχετικά με το έργο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές που έχει προγραμματιστεί για τις 11 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης.