Η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική ομάδα πίεσης Transport & Environment (T&E) επέκρινε την Eni σε έκθεσή της τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι η χρήση ενός υποπροϊόντος φοινικέλαιου από τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο στην παραγωγή βιοκαυσίμων δείχνει ότι αθετεί προηγούμενες δεσμεύσεις της.

Η καλλιέργεια φοινικέλαιου οδηγεί σε υπερβολική αποψίλωση των δασών, δήλωσε η Κομισιόν το 2019, λέγοντας στις χώρες μέλη να περιορίσουν τη χρήση του στην παραγωγή βιοκαυσίμων μέχρι το 2023 και στη συνέχεια να το καταργήσουν σταδιακά μέχρι το 2030.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Eni το 2020 δεσμεύτηκε να απαλλαγεί από το φοινικέλαιο στα διυλιστήριά της μέχρι το 2023 και τον Οκτώβριο του 2022 δήλωσε ότι είχε επιτύχει τον στόχο της νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, η έκθεση της T&E, με τίτλο «Σπασμένη υπόσχεση: πώς τα διυλιστήρια της Eni εξακολουθούν να βασίζονται σε προϊόντα με βάση το φοινικέλαιο», έδειξε στοιχεία ότι δεξαμενόπλοια μετέφεραν πέρυσι στα διυλιστήρια της Eni απόσταγμα λιπαρών οξέων φοινικέλαιου (PFAD), ένα υποπροϊόν φοινικέλαιου.

«Αυτό συμβαίνει παρά τις επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι τα PFAD αποτελούν μοχλό αποψίλωσης των δασών μαζί με το ακατέργαστο φοινικέλαιο», ανέφερε η έκθεση.

Η ομάδα εκστρατείας δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά έρχονται σε σύγκρουση με την υπόσχεση της Eni για το 2020 να καταργήσει σταδιακά το ακατέργαστο φοινικέλαιο και τα παράγωγά του.

Η απάντηση της Eni

Σε απάντηση, η Eni δήλωσε ότι είναι εταιρεία χωρίς φοινικέλαιο από το τέλος του 2022 και ότι η χρήση του PFAD επιτρέπεται τόσο από τους κανονισμούς της ΕΕ όσο και από τους ιταλικούς κανονισμούς.

«Το PFAD είναι ένα απόβλητο υποπροϊόν της διαδικασίας διύλισης του φοινικέλαιου», ανέφερε. «Διαφωνούμε με την εξίσωση της χρήσης ενός τέτοιου απόβλητου προϊόντος με τη χρήση του ίδιου του φοινικέλαιου».

Πολλοί άλλοι παραγωγοί βιοκαυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της ηγέτιδας της ευρωπαϊκής αγοράς Neste, ταξινομούν επίσης το PFAD ως απόβλητο προϊόν της διαδικασίας διύλισης.

Όταν η Eni ανακοίνωσε τον τερματισμό της προμήθειας φοινικέλαιου τον Οκτώβριο του 2022, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί υποπροϊόντα αποβλήτων, σε μια αλλαγή κατεύθυνσης από μια προηγούμενη δέσμευση να εξαλείψει τη χρήση τόσο του ίδιου του φοινικέλαιου όσο και του PFAD.

Η T&E δήλωσε ότι οι εταιρείες πετρελαίου και οι κατασκευαστές βιοκαυσίμων συνήθως θεωρούν το PFAD ως «απόβλητα και υπολείμματα», προκειμένου να αποκλείσουν τις εκπομπές ανάντη από τις εκτιμήσεις των κλιματικών επιπτώσεων του υποπροϊόντος.