Ο όμιλος Motor Oil Renewable Energy (MORE), ολοκληρώνει την εξαγορά της ANEMOS RES, με την απόκτηση του εναπομείναντος 25% του μετοχικού κεφαλαίου της, μετά και την έγκριση που έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης σήμερα, Τετάρτη. Το SPA για τη μεταβίβαση των μετοχών της ANEMOS RES αναμένεται να υπογραφεί αύριο, 25 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο η Motor Oil μέσω της θυγατρικής της, More, απέκτησε το 75% της Anemos από την Ελλάκτωρ, αντί του ποσού των 671,5 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η MORE κατέχει πλέον το 100% των μετοχών της ΑΝΕΜΟS RES.

Το τίμημα για το 25%, το οποίο έχει συμφωνηθεί, ανέρχεται σε 123,5 εκατ. ευρώ., ήτοι αναλογικά το ίδιο για την αξία επιχείρησης (Enterprise Value) σε σύγκριση με τη συναλλαγή πώλησης του 75%. «Η εποχή επιτάσσει να γίνεσαι πιο “πράσινος”, ώστε να μπορέσεις να επιβιώσεις», σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης.

«Οι ΑΠΕ αποδείχθηκαν μία ιδιαίτερα επικερδής δραστηριότητα για τον όμιλο», όπως ανέφερε ο κ. Τζαννετάκης. Σημειώνεται πως έχει επιτευχθεί τριπλασιασμός της ισχύος του εν λειτουργία χαρτοφυλακίου σε σχέση με το 2021, από 279 MW σε 837 MW (το 93% εξ’ αυτών είναι αιολικά), με απώτερο στόχο για το 2030 τα 2,0 GW σε λειτουργία. O όμιλος στοχεύει στη διεύρυνση, κατά τρεις φορές, της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) από τον τομέα ΑΠΕ στα 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030. Μέχρι σήμερα έχει ήδη καλύψει σχεδόν το 45% αυτού του στόχου. Μάλιστα, στο νέο στρατηγικό πλάνο του ομίλου, η λειτουργική κερδοφορία από δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με τα ορυκτά από 221 εκατ. ευρώ το 2023 θα καλύπτει πάνω από 40% των συνολικών EBITDA μέχρι το 2030.

Τα επόμενα 4 χρόνια θα κατασκευαστούν 311 MW νέας δυναμικότητας στη MORE

Η MORE (Motor Oil Renewable Energy) -η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου που δραστηριοποιείται στις καθαρές μορφές ενέργειας- διαθέτει ένα σύγχρονο χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 837 MW, το 94% του οποίου είναι μονάδες παραγωγής με βάση την αιολική ενέργεια. Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια αναμένεται να κατασκευαστούν 311 MW νέας λειτουργικής δυναμικότητας στη MORE σε έργα που είναι έτοιμα προς κατασκευή ή έχουν ήδη εξασφαλίσει την τελική σύνδεση με το δίκτυο. Σημειώνεται πως η θυγατρική εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 450 MW νέων έργων με περιβαλλοντικές άδειες και έλαβε τελικούς όρους σύνδεσης με το δίκτυο για 287 MW. Την ίδια ώρα έχει ήδη εξασφαλίσει περιβαλλοντικές άδειες για 89 5MW αποδιδόμενης ισχύος, η οποία επί του παρόντος θεωρείται ώριμη. Τέλος, κατέχει άδειες παραγωγής για λιγότερο ώριμα έργα που υπερβαίνουν το 1 GW.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία, αφού αφενός θα επιτρέψει στην Motor Oil να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της δεύτερης σε μέγεθος εγκατεστημένης ισχύς μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ελληνικής εταιρείας, και αφετέρου θα αυξήσει σημαντικά την ρευστότητα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επιτρέποντάς του ταυτοχρόνως να απεμπλακεί από το συγκεκριμένο project.

Τέλος, η διοίκηση σημείωσε πως η χρονιά έχει ξεκινήσει θετικά, ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά το μέρισμα αναφέροντας πως περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν τον Μάρτιο – Απρίλιο. Υπενθυμίζεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Motor Oil είχε αποφασίσει κατά τη συνεδρίασή της 24ης Οκτωβρίου 2023 τη διανομή προσωρινού μερίσματος μεικτού ποσού ευρώ 0,40 ανά μετοχή έναντι του καταβλητέου μερίσματος χρήσης 2023.