Η bp, ως διαχειριστής του έργου Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), ανακοίνωσε, χθες, την έναρξη της παραγωγής πετρελαίου από τη νέα πλατφόρμα Azeri Central East (ACE), ως μέρος της ανάπτυξης του κοιτάσματος ACG στον τομέα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα.

Η στρατηγική της bp είναι να επενδύει στο ενεργειακό σύστημα του σήμερα – όπως στην ανάπτυξη του ACE – καθώς και στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος.

Η πλατφόρμα ACE είναι η έβδομη πλατφόρμα παραγωγής πετρελαίου που εγκαθίσταται στο γιγαντιαίο κοίτασμα ACG στην Κασπία Θάλασσα. Το ACG άρχισε να παράγει για πρώτη φορά το 1997 και έκτοτε έχει παράξει πάνω από 4,3 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Το πεδίο φυσικού αερίου Shah Deniz, το οποίο διαχειρίζεται η bp, διαθέτει δύο ακόμη πλατφόρμες στην Κασπία.

Η πλατφόρμα ACE και οι συναφείς εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται έως και 100.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα (bpd) και το έργο αναμένεται να παράγει έως και 300 εκατομμύρια βαρέλια κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το πετρέλαιο θα διέρχεται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας στην πλατφόρμα και στη συνέχεια θα εξάγεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων στον χερσαίο τερματικό σταθμό Sangachal μέσω ενός νέου αγωγού εντός του πεδίου που θα συνδέεται με μια υφιστάμενη υποθαλάσσια γραμμή εξαγωγής 30 ιντσών.

Η αρχική παραγωγή από την ACE προέρχεται από την πρώτη γεώτρηση που ξεκίνησε από την πλατφόρμα στα τέλη του περασμένου έτους. Η παραγωγή της ACE αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2024 σε περίπου 24.000bpd καθώς δύο ακόμη προγραμματισμένα πηγάδια θα διανοιχτούν, θα ολοκληρωθούν και θα τεθούν σε λειτουργία.

Η πλατφόρμα ACE είναι τεχνολογικά και ψηφιακά η πιο προηγμένη πλατφόρμα που λειτουργεί από την bp στον κόσμο. Η καινοτόμος μηχανική της επιτρέπει την αυτοματοποίηση διαδικασιών εντάσεως εργασίας, επιτρέποντας ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες εργασίες. Η πλατφόρμα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο πλήρως αυτοματοποιημένο γεωτρύπανο. Η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και νέων διαδικασιών συμβάλλει επίσης στη μείωση των λειτουργικών εκπομπών.

Η ασφαλής εκκίνηση του ACE υλοποιεί την πρώτη σημαντική επενδυτική απόφαση που έλαβε η σύμπραξη ACG μετά την υπογραφή της διευρυμένης συμφωνίας ACG για τον καταμερισμό της παραγωγής το 2017.

Τα συμμετέχοντα συμφέροντα της ACG είναι: bp (30,37%), SOCAR (25,0%), MOL (9,57%), INPEX (9,31%), Equinor (7,27%), ExxonMobil (6,79%), TPAO (5,73%), ITOCHU (3,65%), ONGCVidesh (2,31%).