Το Calpers, το μεγαλύτερο δημόσιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει κατά της επανεκλογής του διευθύνοντος συμβούλου της ExxonMobil, Ντάρεν Γουντς, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, λόγω της δυσαρέσκειας των μετόχων της για την αγωγή που κατέθεσε εναντίον δύο επενδυτών με επίκεντρο το κλίμα, ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times.

Οι επενδυτές με επικεφαλής την αμερικανική ακτιβιστική επενδυτική εταιρεία Arjuna Capital και την ομάδα ακτιβιστών μετόχων Follow This ζήτησαν νωρίτερα φέτος από την Exxon και άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να υιοθετήσουν αυστηρότερους κλιματικούς στόχους και να θέσουν στόχους για τη μείωση των εκπομπών που παράγονται από τους χρήστες των προϊόντων της.

Τον Ιανουάριο, η Exxon κατέθεσε αγωγή σε δικαστήριο του Τέξας με σκοπό να αποτρέψει μια πρόταση για το κλίμα από ακτιβιστές επενδυτές να τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας τον Μάιο.

Η Arjuna Capital και η Follow This απέσυραν στη συνέχεια την πρόταση, αλλά η Exxon δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα συνεχίσει να ασκεί αγωγή κατά των δύο ακτιβιστών επενδυτών.

Ο επικεφαλής του συστήματος συνταξιοδότησης δημόσιων υπαλλήλων της Καλιφόρνιας (CalPERS) επικεφαλής των λειτουργικών επενδύσεων Μάικλ Κοέν δήλωσε ότι το συνταξιοδοτικό ταμείο «ανησυχεί βαθιά» για την υπόθεση, προσθέτοντας ότι φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να φιμωθούν οι επικριτικοί μέτοχοι.

Η Calpers δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Η Exxon δεν μπορούσε να επικοινωνήσει άμεσα για σχόλιο.

Διαβάστε ακόμη