Η Exxon Mobil Corp δήλωσε σε δικαστική κατάθεση την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου ότι οι ακτιβιστές επενδυτές αποσύρουν μια πρόταση για το κλίμα, την οποία ο πετρελαϊκός γίγαντας προσπάθησε να εμποδίσει να ψηφιστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μετόχων τον Μάιο.

Yπενθυμίζεται ότι η Exxon κατέθεσε καταγγελία σε δικαστήριο του Τέξας νωρίτερα αυτό το μήνα, επιδιώκοντας να αποτρέψει την ακτιβιστική επενδυτική εταιρεία Arjuna Capital και την ομάδα μετόχων Follow This από το να επιδιώξουν την ψηφοφορία επί της πρότασης για το κλίμα στη συνέλευση των μετόχων της εταιρείας τον Μάιο.

Η συγκεκριμένη μήνυση είναι η πρώτη στην ιστορία της Exxon, και υπογραμμίζει μια αυξανόμενη αίσθηση απογοήτευσης σε ορισμένους εταιρικούς κύκλους, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι επιτρέπει σε πάρα πολλές προτάσεις περιβαλλοντικών ακτιβιστών να ψηφίζονται σε ετήσιες συνεδριάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Follow This και της Arjuna, καλούσε τους μετόχους της Exxon να πιέσουν την εταιρεία να προχωρήσει πέρα ​​από τα τρέχοντα σχέδιά της και να επιταχύνει τον ρυθμό των μειώσεων της SEC στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Οι στόχοι αυτοί, θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται τόσο όταν η εταιρεία παράγει ορυκτά καύσιμα όσο και όταν τα καίνε οι πελάτες της, όπως αναφέρει η πρόταση, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η πρόταση ζητούσε από την Exxon να θέσει τους λεγόμενους στόχους Scope 3 για τη μείωση των εκπομπών που παράγονται από τα προϊόντα της. Η Exxon είναι η μόνη από τις πέντε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης που δεν έχει τέτοιους στόχους. Ο ενεργειακός κολοσσός, υποστήριξε ότι η πρόταση θα βλάψει την επιχείρησή της.

Η Exxon δήλωσε ότι οι ομάδες καθοδηγούνται από μια «ακραία ατζέντα» και ότι οι προτάσεις τους δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επενδυτών ούτε προωθούν τη μακροπρόθεσμη αξία των μετόχων, όπως μεταδίδει το Reuters.