Η Nippon Steel, ο γίγαντας του χάλυβα της Ιαπωνίας, παραμένει αποφασισμένη να εξαγοράσει την U.S. Steel μέχρι το τέλος του έτους, παρά τις σημαντικές αντιστάσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η προτεινόμενη συμφωνία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα στον κόσμο και θα ενισχύσει τη δυναμικότητα και την κερδοφορία της Nippon Steel.

Ωστόσο, η συμφωνία αντιμετωπίζει αντιδράσεις και από τα δύο πολιτικά κόμματα – τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον πιθανό διεκδικητή Ντόναλντ Τραμπ – καθώς και από το συνδικάτο United Steelworkers (USW), σύμφωνα με το Reuters.

Η Nippon Steel επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες με τη δέσμευση να διατηρήσει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας, να επενδύσει περαιτέρω στην αμερικανική χαλυβουργία και να μεταφέρει την έδρα της στις ΗΠΑ στο Πίτσμπουργκ, τη σημερινή βάση της U.S. Steel. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στο να κερδίσει την USW, ένα κρίσιμο ενδιαφερόμενο μέρος.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τη συμφωνία, εκκρεμεί η έγκριση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών. Μια πρόσφατη καθυστέρηση προήλθε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες για την αντιμονοπωλιακή εξέταση.

Η εξαγορά θα ενισχύσει σημαντικά την παγκόσμια παραγωγική ικανότητα της Nippon Steel σε ακατέργαστο χάλυβα, ωθώντας την πιο κοντά στον στόχο των 100 εκατομμυρίων τόνων. Προβλέπει επίσης αύξηση των υποκείμενων επιχειρηματικών κερδών σε 1 τρισεκατομμύριο γιεν έως τον Μάρτιο του 2025, από 935 δισεκατομμύρια γιεν πέρυσι.

Η εμπιστοσύνη της Nippon Steel στη συμφωνία προέρχεται από τους μετόχους της US Steel που την έχουν ήδη εγκρίνει. Αυτό ουσιαστικά εμποδίζει άλλες εταιρείες, όπως η ανταγωνίστρια χαλυβουργία Cleveland-Cliffs που προσέφερε χαμηλότερη προσφορά πέρυσι, να εξαγοράσουν την US Steel.

Ωστόσο, η Nippon Steel ανακοίνωσε μείωση των καθαρών κερδών κατά 20,8% για το έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2024. Αν και ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, η μείωση αυτή αναδεικνύει πιθανές οικονομικές προκλήσεις. Η εταιρεία προβλέπει συνεχιζόμενα χαμηλά κέρδη το επόμενο έτος λόγω των ζημιών από ανενεργές εγκαταστάσεις.

Για να ενισχύσει τη χρηματοοικονομική της θέση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξαγοράς, η Nippon Steel σχεδιάζει να αντλήσει έως και 250 δισεκατομμύρια γιεν μέσω δανείων μειωμένης εξασφάλισης και ομολόγων.

Συμπερασματικά, η Nippon Steel αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της U.S. Steel. Οι πολιτικές αντιδράσεις, οι συνδικαλιστικές ανησυχίες και η πιθανή οικονομική επιβάρυνση αποτελούν σημαντικά εμπόδια. Παρ’ όλα αυτά, η Nippon Steel παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία, πιστεύοντας ότι θα δημιουργήσει μια παγκόσμια χαλυβουργική δύναμη και θα προωθήσει τη μελλοντική ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη