Μια νέα έκθεση του WWF διαπιστώνει ότι οι απομακρυσμένες υπερπόντιες περιοχές της ΕΕ δεν καταφέρνουν να επιτύχουν τους στόχους που ορίζονται στην Πράσινη Συμφωνία της Ευρώπης, λόγω των αδυναμιών στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (MSP).

Η ΕΕ απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη να αναπτύξουν MSP, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δραστηριότητες και τους οικολογικούς παράγοντες στις θαλάσσιες περιοχές τους. Αυτό βοηθά στον καταμερισμό του χώρου για διαφορετικούς τομείς και διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Ωστόσο, η έκθεση του WWF επισημαίνει μια σειρά από ελλείψεις στα σχέδια για τις απομακρυσμένες υπερπόντιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Καναρίων Νήσων, της Μαδέρας και της Γαλλικής Γουιάνας.

Ένα βασικό ζήτημα είναι η έλλειψη συμμετοχής των τοπικών ενδιαφερομένων. Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι δημόσιες διαβουλεύσεις ήταν σπάνιες και ότι οι τοπικές κοινότητες δεν συμμετείχαν σωστά στη διαδικασία σχεδιασμού. Αυτό οδήγησε σε έλλειψη δημόσιας υποστήριξης για τα σχέδια και σε ανησυχίες ότι δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς τις ανάγκες των κατοίκων.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη μιας στρατηγικής με μακροπρόθεσμο όραμα. Η έκθεση αναφέρει ότι τα σχέδια τείνουν να επικεντρώνονται στις τρέχουσες δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και η αλιεία, παρά να λαμβάνουν υπόψη μελλοντικές εξελίξεις, όπως η αιολική ενέργεια θαλάσσης. Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων περιβαλλοντικών και οικονομικών στόχων των περιοχών.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης την ανάγκη για καλύτερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τα θαλάσσια οικοσυστήματα των απομακρυσμένων υπερπόντιων περιοχών. Αυτά τα δεδομένα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών MSP που μπορούν να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα και να διασφαλίσουν τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων.

Τα ευρήματα της έκθεσης του WWF είναι ανησυχητικά, δεδομένης της σημασίας των απομακρυσμένων υπερπόντιων περιοχών για την ΕΕ. Αυτές οι περιοχές αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των ευρωπαϊκών υδάτων και φιλοξενούν σημαντική θαλάσσια βιοποικιλότητα. Βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής και ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και της οξίνισης των ωκεανών.

Το WWF καλεί την ΕΕ να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στους MSP των απομακρυσμένων υπερπόντιων περιοχών. Η έκθεση συνιστά η ΕΕ να διαθέσει περισσότερους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την υποστήριξη της ανάπτυξης του MSP σε αυτές τις περιοχές. Ζητά επίσης μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία του MSP και πιο ουσιαστική συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών.

Ο επείγων χαρακτήρας της δράσης υπογραμμίζεται από τα πρόσφατα ευρήματα της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Αυτές οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι ωκεανοί του κόσμου φτάνουν σε record υψηλές θερμοκρασίες και οι θαλάσσιοι καύσωνες γίνονται πιο συχνοί. Οι απομακρυσμένες υπερπόντιες περιοχές της ΕΕ είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτές τις αλλαγές, και ο αποτελεσματικός MSP είναι ζωτικής σημασίας για να τις βοηθήσει να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.