Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θέλουν να μετατραπούν από πετρελαϊκό κράτος σε δύναμη τεχνητής νοημοσύνης, καθώς τα ορυκτά καύσιμα θα διαρκέσουν μόνο για μερικές δεκαετίες ακόμη. Οι σεΐχηδες χρειάζονται μια στρατηγική για το μέλλον για να διατηρήσουν τον πλούτο τους – και εστιάζουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η κυβέρνηση διόρισε έναν υπουργό Τεχνητής Νοημοσύνης, τον Ομάρ Αλ Ολάμα, το 2017. Μέχρι το 2031, το 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα παράγεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ένα νέο κρατικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων πρόκειται να αντλήσει δισεκατομμύρια σε νέες εταιρείες τεχνολογίας. Αυτές οι φιλοδοξίες έχουν από καιρό προσελκύσει την προσοχή των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η συμφωνία της Microsoft με την G42 λέγεται ότι αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης επί μήνες. Πιθανόν να εμπλέκονται όχι μόνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής. Η σύναψη της συμφωνίας ήταν ένα γεωστρατηγικό πραξικόπημα για τους Αμερικανούς.

Σχεδόν απαρατήρητος από το κοινό, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας διεθνής ανταγωνισμός για τεχνολογικές συνεργασίες με τα ΗΑΕ. Το ερώτημα είναι ποια παγκόσμια και τεχνολογική δύναμη μπορεί να εξασφαλίσει επιρροή στη χώρα που συχνά περιγράφεται ως το πιο προηγμένο κράτος του Κόλπου – η Κίνα ή οι ΗΠΑ.

Οι τρεις παράγοντες

Τρεις παράγοντες, σύμφωνα με την Handelsblatt, δείχνουν γιατί η περιοχή και οι φιλοδοξίες της για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι τόσο σημαντικές.

1. Η οικονομική κατάσταση

«Είμαστε η πύλη προς τον υπόλοιπο κόσμο», λέει με αυτοπεποίθηση ο πρέσβης Alattar. Μια δήλωση που δικαιολογείται όλο και περισσότερο και για τους Γερμανούς παρατηρητές επί τόπου. Σύμφωνα με τη Νίκολα Ρόρεϊ (Nicola Lohrey), διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας συμβούλων Rödl und Partner, όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν την Αραβική Χερσόνησο για να ανοίξουν την Αφρική και την Κεντρική Ασία.

Ο Όλιβερ Εμς (Oliver Oehms) από το Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Εξωτερικού στο Άμπου Ντάμπι καταγράφει τις περισσότερες νέες εγγραφές από μικρομεσαίους ψηφιακούς επιχειρηματίες. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο Αλεξάντερ Φρίντι (Alexander Fridhi) τα τελευταία χρόνια. Για να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, οι εταιρείες χρειάζονται παρουσία σε ένα από τα κράτη του Κόλπου, λέει. «Ο καλύτερος τρόπος για να εισέλθει κανείς στην περιοχή είναι μέσω των Εμιράτων». Ο Φρίντι και η εταιρεία του DDG προσφέρουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για τοπικές οικογενειακές επιχειρήσεις.

«Χαμηλά εμπόδια εισόδου στην αγορά, χαμηλοί φόροι», λέει ο πρέσβης Alattar, συνοψίζοντας τη συνταγή επιτυχίας με την οποία τα ΗΑΕ προσελκύουν εταιρείες και έχουν εξελιχθεί σε οικονομικό κέντρο. Όλες οι διοικητικές διαδικασίες μπορούν να διεκπεραιωθούν ψηφιακά. Υπάρχει ένα είδος πύλης εξπρές για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προσανατολισμό προς το μέλλον.

Ο Σαμ Άλτμαν, επικεφαλής του προγραμματιστή του ChatGPT OpenAI, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως «ρυθμιστικό sandbox» για τη δοκιμή της τεχνητής νοημοσύνης – ένα πεδίο όπου είναι περισσότερα δυνατά από ό,τι αλλού. «Οι άνθρωποι δρουν ταχύτερα εδώ επειδή δεν υπάρχουν έλεγχοι και ισορροπίες», λέει ένας διπλωμάτης που ζει στα Εμιράτα.

Αυτά είναι τα οικονομικά πλεονεκτήματα ενός απολυταρχικού συστήματος. Συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ναι, ελευθερίες όχι, αυτό πρέπει να αποδεχθούν οι διεθνείς εταιρείες.

Πολλοί το κάνουν: στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά περίπου 7,4% το 2022, ενώ στη Σαουδική Αραβία κατά 8,7%. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήταν μόλις 3,6 τοις εκατό. Και ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει μόνο 0,7% ανάπτυξη για τη Γερμανία στην ΕΕ το 2024 και προβλέπει 2,1% για τη Βόρεια Αμερική, το ποσοστό για τα ΗΑΕ εξακολουθεί να είναι 3,5%.

Ο Σαμ Άλτμαν και στο background o υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης των ΗΑΕ Ομάρ Αλ Ολάμα © EPA/STRINGER

Ο Σαμ Άλτμαν και στο background o υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης των ΗΑΕ Ομάρ Αλ Ολάμα © EPA/STRINGER

2. Γεωγραφική θέση

Η γεωγραφική θέση βοηθά επίσης: Όσον αφορά την τεράστια κατανάλωση ενέργειας των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, η περιοχή ξεπερνά ακόμη και όλες τις άλλες τοποθεσίες παγκοσμίως λόγω της σχεδόν απεριόριστης διαθεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, λέει ο Φρίντι: «Όλα όσα καταναλώνουν ενέργεια είναι φθηνότερα σε τοπικό επίπεδο από ότι στον υπόλοιπο κόσμο».

Παρά τα πλεονεκτήματα, η Microsoft και οι συνεργάτες της μόλις τώρα δημιουργούν πραγματικά τις υποδομές τους. Η Microsoft είχε ήδη δημιουργήσει υπολογιστική χωρητικότητα στη χώρα το 2019 και το Microsoft Cloud είναι διαθέσιμο στο Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι από τότε. Ωστόσο, η τοποθεσία στον Κόλπο καθιστά επίσης δυνατή την πώληση λύσεων cloud και AI σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς το Κέρας της Αφρικής και η Κεντρική Ασία βρίσκονται γεωγραφικά κοντά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, είναι πιθανό να χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να δημιουργήσει περαιτέρω δικά της κέντρα δεδομένων. Ο Elias Aad, εταίρος της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Roland Berger στο γραφείο του Ντουμπάι, λέει μάλιστα: «Χρειάζονται κατά μέσο όρο 72 μήνες για την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία νέων κέντρων δεδομένων».

Συνεπώς, οι τοπικοί πάροχοι εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ στην τοπική αγορά cloud. Αυτό περιλαμβάνει την Khazna, θυγατρική της G42. Η Microsoft θέλει τώρα να αξιοποιήσει τις υποδομές των συνεργατών της για να προσφέρει λύσεις AI από τα Εμιράτα στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Αφρική.

3. Νέα τείχη προστασίας κατά της Κίνας

Προκειμένου να γίνουν κράτος Τεχνητής Νοημοσύνης, τα Εμιράτα δεν θέλουν μόνο να είναι τόπος εγκατάστασης εταιρειών, αλλά και να έχουν συμμετοχή στις πιο σημαντικές εταιρείες για την τεχνητή νοημοσύνη. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala αγόρασε πρόσφατα μετοχές της αμερικανικής εταιρείας Anthropic, ενός από τους πιο υποσχόμενους ανταγωνιστές της OpenAI, έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο μέλλον, οι επενδύσεις πρόκειται να λάβουν εντελώς νέες διαστάσεις.

Η Mubadala θέλει να δημιουργήσει το νέο ταμείο MGX με τον συνεργάτη της Microsoft, G42, προκειμένου να επενδύσει παγκοσμίως στην τεχνητή νοημοσύνη και τους ημιαγωγούς. Σύμφωνα με γνώστες, η αξία του θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε λίγα μόλις χρόνια.
Οι φιλοδοξίες των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή διεθνώς αντικατοπτρίζονται στο επίπεδο των επενδύσεων: Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι διεθνείς επενδύσεις τους σε Τεχνητή Νοημοσύνη είχαν ήδη προσεγγίσει το επίπεδο ρεκόρ του 2020 και πάλι πέρυσι.

Τότε, το συνολικό ποσό ήταν 246,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2023 ήταν 212 εκατομμύρια δολάρια. Κατά το τρέχον έτος έχουν ήδη καταγραφεί έντεκα νέες συμφωνίες, σύμφωνα με αποκλειστική ανάλυση της πλατφόρμας δεδομένων Pitchbook για την Handelsblatt. Μόνο η επένδυση της Mubadala στην Anthropic, η οποία δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί εδώ, θα υπερδιπλασιάσει τελικά το συνολικό ποσό.

«Τα ΗΑΕ έχουν ένα από τα πιο ακμάζοντα οικοσυστήματα VC», λέει ο Ελίας Άαντ (Elias Aad) από την Roland Berger. Πολλές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν εγκατασταθεί εκεί και πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες. Αυτό καθιστά την τοποθεσία ακόμη πιο ελκυστική για τους επιχειρηματίες ΤΝ.

Οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις ΤΝ έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά στα ίδια τα Εμιράτα. Σύμφωνα με το Pitchbook, οι εταιρείες AI εκεί συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από επτά εκατομμύρια δολάρια σε δέκα γύρους χρηματοδότησης το 2020. Πέρυσι, το Pitchbook κατέγραψε αύξηση στα 96 εκατομμύρια δολάρια σε 29 γύρους χρηματοδότησης. Η τάση στο τέλος Απριλίου 2024: ανοδική.
Ωστόσο, η ανάπτυξη της τοπικής σκηνής τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από τους αμερικανικούς εξαγωγικούς περιορισμούς. Εκ των πραγμάτων, οι ΗΠΑ μπορούν πλέον να ελέγχουν ποιος μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο λόγος είναι η εγχώρια εταιρεία τσιπ Nvidia, της οποίας οι ημιαγωγοί είναι καταλληλότεροι για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Γι’ αυτό, σε καιρούς παγκόσμιας επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης, οι κανονισμοί αποτελούν ένα είδος εργαλείου εξωτερικής πολιτικής για την εταιρεία.

Από το 2023, η εταιρεία χρειάζεται ειδικές άδειες αν θέλει να προμηθεύει τσιπ όπως το πολυπόθητο H100 σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ τιμωρούν, μεταξύ άλλων, τη Σαουδική Αραβία, η οποία αποφάσισε να συνεργαστεί στενότερα με την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης πέρυσι, αλλά και τα ΗΑΕ, τα οποία υποσχέθηκαν στη Ρωσία βοήθεια για την παράκαμψη των κυρώσεων. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δυσκολίες στη δημιουργία ικανοτήτων υλικού στην περιοχή, ως αποτέλεσμα, λέει ένας καθηγητής που διδάσκει στα Εμιράτα.

Τα Εμιράτα προσπαθούν εδώ και καιρό να διατηρούν ουδετερότητα στις διεθνείς συγκρούσεις. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πλέον εφικτό στον καυτό αγώνα για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανταγωνίζονται πολύ έντονα για την πρωτιά στην έρευνα και ο φόβος να πέσει κανείς θύμα κατασκοπείας είναι πολύ μεγάλος. Στη συμφωνία μεταξύ της Microsoft και της G42, οι ΗΠΑ επέμειναν επομένως ότι οι εταίροι πρέπει να αφαιρέσουν το κινεζικό υλικό από τα συστήματά τους.

Η Handelsblatt θέλησε να μάθει από τη Microsoft αν ο εταίρος από το Εμιράτο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τους σημαντικούς επεξεργαστές γραφικών στο πλαίσιο της συνεργασίας και αν η G42 θα είχε πρόσβαση σε αυτά τα τσιπ και χωρίς την αμερικανική εταιρεία. Ωστόσο, η Microsoft ήταν εξίσου απρόθυμη να σχολιάσει το θέμα αυτό όσο και τις δικές της δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή.

Ένας διπλωμάτης στο Άμπου Ντάμπι παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ χτίζουν τείχη προστασίας έναντι της Κίνας μέσω της τοπικής συνεργασίας. Οι δεσμεύσεις της Microsoft αποτελούν πλέον ένα σαφές μήνυμα ως προς το ποιον έχουν επιλέξει τα Εμιράτα ως εταίρο: Ουσιαστικά έδειξαν στους Κινέζους την πόρτα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Θα προτιμούσαμε να συνεργαστούμε και με τους δύο, αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε, θα επιλέξουμε την Αμερική», λέει ένας ντόπιος που βρίσκεται κοντά στους πολιτικούς ιθύνοντες. Τα ΗΑΕ θα μπορούσαν επίσης να έχουν λάβει 1,5 δισεκατομμύριο από την Κίνα. «Το θέμα είναι: Στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, όλα έχουν να κάνουν με τη δικτύωση και οι ΗΠΑ είναι πολύ καλύτερα δικτυωμένες από την Κίνα».

Ορισμένοι υποψιάζονται ότι η συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ της Microsoft ήταν απλώς η πρώτη σε μια σειρά αμερικανικών επενδύσεων. Η Λάμια Κάντορ (Lamya Kaddor), μέλος της Bundestag για το κόμμα των Πρασίνων, λέει πως «πρόκειται για μια προφανή αλλαγή παραδείγματος».