Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές υποδομές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 8 GW της παραγωγικής ικανότητας της χώρας. Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γκερμάν  Γκαλούστσενκο δήλωσε πως έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ανοικοδόμησης σύμφωνα με το Montel News.

Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ξεκινήσει και «θα αποκαταστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα», δήλωσε ο Γκερμάν Γκαλούστσενκο μετά τη συνάντησή του με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον τη Δευτέρα (6/5). «Οι άμεσες λύσεις προβλέπουν επίσης αύξηση της παραγωγής ενόψει του επόμενου χειμώνα, ιδιαίτερα της δυνατότητας ελιγμών», πρόσθεσε.

Η ΕΕ δεσμεύεται να βοηθήσει

Εν τω μεταξύ, η Σίμσον δεσμεύτηκε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία στην ανοικοδόμηση των υποδομών ενέργειάς της.
Όσον αφορά τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία λήγει τον Ιανουάριο και ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω τις ροές προς την Ευρώπη, ανέφερε ότι ο μπλοκ «προετοιμαζόταν για αυτό εδώ και δύο χρόνια».

Η Ρωσία έχει επιτεθεί με επιτυχία σε αρκετούς ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυραυλικές και επιθέσεις με drone από τον Μάρτιο, με το Montel News να αναφέρει στα μέσα Απριλίου ότι 7 GW ισχύος τέθηκαν εκτός λειτουργίας καθώς η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις της στις υποδομές της χώρας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου. Η τελευταία επίθεση έγινε την Κυριακή και έπληξε τη μονάδα θερμικής ενέργειας Slovyanskaya 1 GW στα ανατολικά της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, η χώρα αντιμετωπίζει τώρα έλλειμμα εφοδιασμού 5%-7%, το οποίο αυξάνεται σε 25%-30% στις ώρες αιχμής, ανέφερε η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα.