Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για να γίνουν prosumers (=ένα άτομο που καταναλώνει και παράγει), σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Αποδοτικής Συμπαραγωγής (Operator za OIEiEK). Σε μια προσπάθεια να καλύψει τη ζήτηση, ο φορέας δήλωσε ότι θα αναπτύξει επιδοτήσεις και μέτρα για την εξάλειψη των εμποδίων στη διαδικασία.

Ο Operator za OIEiEK διεξήγαγε δημοσκόπηση της κοινής γνώμης από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο σχετικά με την ηλιακή ενέργεια και το καθεστώς του prosumer. Συνολικά, το 97,3% των ερωτηθέντων στην Ομοσπονδία της ΒΔΕ εξέφρασε ενδιαφέρον για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών συσκευών, σύμφωνα με την έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στο καντόνι Ερζεγοβίνη-Νερέτβα (19,8%), ακολουθούμενο από το καντόνι του Σαράγεβο (19,6%) και το καντόνι Ζένιτσα-Ντομπόι (16,1%). Η FBiH είναι μία από τις δύο αυτόνομες οντότητες που αποτελούν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αποτελείται από δέκα καντόνια. Η άλλη ονομάζεται Δημοκρατία της Σέρπσκα.

Εάν υπάρχουν επιδοτήσεις, το 99% των ερωτηθέντων θα ήταν πρόθυμο να αποκτήσει ηλιακούς συλλέκτες για τα σπίτια του. Κατά μέσο όρο το 50% της συνολικής επένδυσης είναι αρκετό για να πάρουν οι πολίτες την απόφαση.

Όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News, ο φορέας δήλωσε ότι στόχος της έρευνας ήταν να λάβει πληροφορίες σχετικά με τις απόψεις των πολιτών για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για την κατασκευή ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας, την οποία έχει την άδεια να παρέχει βάσει του νέου νόμου για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αποτελεσματική συμπαραγωγή.

Η νομοθεσία ορίζει ότι ο φορέας εκμετάλλευσης είναι υπεύθυνος για την επιδότηση της κατασκευής εγκαταστάσεων prosumer σε νοικοκυριά. Η διαδικασία θα καθοριστεί από ένα πρόγραμμα συγχρηματοδότησης για τα νοικοκυριά, το οποίο θα εγκριθεί από τον φορέα εκμετάλλευσης. Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση επισήμαναν την έλλειψη οικονομικών πόρων και την ασαφή και περίπλοκη διαδικασία αδειοδότησης ως τα μεγαλύτερα εμπόδια. Πιστεύουν ότι το κοινό δεν είναι αρκετά ενημερωμένο για τις διαδικασίες και τα οφέλη.

Ο φορέας εκμετάλλευσης δήλωσε ότι θα διοργανώσει εργαστήρια και κοινές συναντήσεις με εκπροσώπους των καντονικών υπουργείων, των τοπικών αρχών και των μέσων ενημέρωσης. Επιπλέον, το κοινό θα ενημερωθεί μέσω εκστρατείας, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αιτούμενη απλούστευση της διαδικασίας, ο φορέας εκμετάλλευσης δήλωσε ότι θα ζητήσει να ενοποιηθεί για τα φωτοβολταϊκά σε στέγες για τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.