Η Ευρώπη πρέπει να εμποδίσει την Κίνα να «πλημμυρίσει» την αγορά του μπλοκ με μαζικά επιδοτούμενα ηλεκτρικά οχήματα, δήλωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ο δίκαιος ανταγωνισμός είναι καλός. Αυτό που δεν μας αρέσει είναι όταν η Κίνα πλημμυρίζει την αγορά μας με μαζικά επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό, πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, η οποία συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει επί του παρόντος έρευνα κατά των επιδοτήσεων στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα για να καθορίσει αν θα επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε αυτά.

Η έρευνα, που ξεκίνησε επίσημα τον Οκτώβριο, μπορεί να διαρκέσει έως και 13 μήνες. Η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει προσωρινούς δασμούς κατά των επιδοτήσεων εννέα μήνες μετά την έναρξη της έρευνας.

Η Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, προέτρεψε επίσης τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να συσπειρωθούν επιτέλους για να ολοκληρώσουν την επί μακρόν συζητούμενη ένωση των κεφαλαιαγορών.

«Μια καλύτερα ολοκληρωμένη ένωση κεφαλαιαγορών θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την επένδυση έως και 470 δισεκατομμυρίων ευρώ (505,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων) περισσότερα ετησίως στις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας», είπε.