Η Exxon Mobil και η Chevron, ενώ εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά κερδοφόρες, καταγράφουν επιβράδυνση στο σερί των ρεκόρ των κερδών τους. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δείχνουν χαμηλότερα κέρδη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και των χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης, όπως επισημαίνει η WSJ.

Τα κέρδη της Exxon των 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και σημαντικά, αντιπροσωπεύουν πτώση 28% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Η Chevron τα πήγε λίγο καλύτερα, με κέρδη 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένα κατά 16%, αλλά υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Αυτή η εξομάλυνση ακολουθεί μια διετία άνευ προηγουμένου αποδόσεων που οδήγησε η μετα-πανδημική άνοδος της ενέργειας.

Η αγορά ενέργειας έχει πλέον σταθεροποιηθεί, ασκώντας πίεση στους πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Exxon να διαχειριστούν το κόστος και να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγής. Η Γουιάνα παραμένει βασικός πυλώνας για την Exxon, με ταχεία αύξηση της παραγωγής, αν και η διαμάχη της με τη Chevron σχετικά με τα δικαιώματα σε ένα σημαντικό μερίδιο επισκιάζει αυτά τα κέρδη.

Οι μετοχές πετρελαίου προσφέρουν αντιστάθμιση στον πληθωρισμό, συμβάλλοντας στην θετική επίδοση της Exxon και της Chevron φέτος. Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα παραμένει διστακτικό. Οι ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη στροφή μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, μαζί με τα αναμενόμενα όρια στην ανάπτυξη των σχιστολιθικών αποθεμάτων των ΗΠΑ, περιορίζουν τις σημαντικές εισροές στον τομέα. Ως αποτέλεσμα, οι πετρελαϊκοί γίγαντες δίνουν προτεραιότητα στις πληρωμές προς τους μετόχους, όπως τα μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών.

Παρά τις ανάμικτες προοπτικές, ορισμένοι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τις τιμές του πετρελαίου, ωθούμενοι από τις προσδοκίες για περιορισμένη αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ. Η δυναμική της αγοράς θα συνεχίσει να διαμορφώνει το τοπίο, αλλά προς το παρόν, η εποχή των εξαιρετικών κερδών που σημειώθηκε από την Exxon και τη Chevron φαίνεται να εξασθενεί.