Οι εταιρείες που αγωνίζονται να κατασκευάσουν αιολικά πάρκα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ύδατα των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ήδη το κόστος δανεισμού, τις δυσκολίες της αλυσίδας εφοδιασμού και τις αναστολές των έργων. Τώρα, έχουν μια νέα ανησυχία την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Bloomberg

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν έχει κρύψει την εχθρότητά του προς την αιολική ενέργεια στο παρελθόν, είτε αυτή είναι εντός είτε εκτός θάλασσας. Ως γνωστόν, πολέμησε ένα έργο σε απόσταση αναπνοής από το γήπεδο γκολφ του στο Αμπερντίν της Σκωτίας και χλεύασε τα αιολικά πάρκα ως τερατουργήματα που σκοτώνουν πουλιά. Όμως πρόσφατα ανέβασε τη ρητορική του, λέγοντας στους παρευρισκόμενους σε μια εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων στη Φλόριντα τον περασμένο μήνα ότι μισεί τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το επόμενο έτος, οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να βάλει στο στόχαστρο τον τομέα αιολικής ενέργειας, και ακόμη και έργα που τώρα λειτουργούν πλήρως θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κίνδυνο.

Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή της κυβέρνησης των ΗΠΑ να σταματήσει την αδειοδότηση νέων έργων ή να συμφωνήσει δικαστικά να επανεξετάσει εγκρίσεις για ήδη εγκεκριμένα αιολικά πάρκα. Η εκλογή του Τραμπ θα μπορούσε επίσης να δώσει σε άλλους αξιωματούχους που επικρίνουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια – μεταξύ άλλων στο Πεντάγωνο και στο Υπουργείο Εμπορίου – μεγαλύτερη επιρροή.

Ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιήσει το εγχειρίδιο που έγραψε ο αντίπαλός του: Ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει λάβει δεκάδες αποφάσεις για την προώθηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ίδια εξουσία για να τα ματαιώσει.

Και μόνο η προοπτική μιας νίκης του Τραμπ αυξάνει την πίεση στην αιολική βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία πλήττεται από το υψηλότερο κόστος του βασικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των πύργων, των ανεμογεννητριών και των θεμελίων. Οι πολέμιοι της αιολικής ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών της αλιείας και των δυσαρεστημένων γειτόνων – έχουν επίσης προσφύγει στα δικαστήρια για να πολεμήσουν τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές εγκρίσεις. Και οι νόμοι των ΗΠΑ για την προστασία των ζώων δημιουργούν έναν παρατεταμένο κίνδυνο, επειδή οι ανεμογεννήτριες φυτεύονται σε ύδατα που τέμνουν τις μεταναστευτικές διαδρομές των φαλαινών του Βορείου Ατλαντικού και άλλων ειδών που φθίνουν.

Η αιολική βιομηχανία έχει εξαπολύσει δαπάνες ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με τη ναυπηγική βιομηχανία, την ανάπλαση λιμένων, την κατασκευή εργοστασίων και άλλες εγχώριες επενδύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με την ομάδα βιομηχανίας Oceantic Network. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έχουν προγραμματιστεί για νέες μονάδες κατασκευής χάλυβα που θα κατασκευάσουν πλάκες και πύργους ανέμου για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Διαβάστε ακόμη: