Η γερμανική εταιρεία Triathlon Holdings Gmbh είναι η εταιρεία που μεταβάλει τα μεγέθη της Sunlight Group και ενισχύει την πολυεθνική δραστηριότητά της. Έχοντας δραστηριότητες σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία κ.ά., η Triathlon Holdings Gmbh δίνει πραγματική διεθνή διάσταση στη Sunlight Group, αλλά και τη μερίδα του λέοντος στα έσοδα και στα κέρδη του ομίλου Sunlight.

Σύμφωνα με την διοίκηση της ελληνικής εταιρείας, πέρυσι o γερμανικός όμιλος Triathlon που εξαγοράστηκε αντί 250 εκατ. ευρώ, συνεισέφερε το 65% των εσόδων και του συνόλου των κερδών του Ομίλου Sunlight. Ο τελευταίος είχε έσοδα πέρυσι 1,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 710 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις δραστηριότητες της Triathlon ανά τον κόσμο.

Επίσης η Triathlon συνεισέφερε πέρυσι στον όμιλο Sunlight ευκαιριακό κέρδος εξαγοράς ύψους 31,1 εκατ. ευρώ, χωρίς το οποίο ο όμιλος Sunlight θα είχε ζημίες λόγω και του επενδυτικού προγράμματος.

Ειδικότερα πέρυσι ο όμιλος Sunlight πέτυχε έσοδα 1,087 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 161% σε σχέση με το 2022 που είχαν ανέλθει σε 416 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υπερδιπλασιάστηκαν στα 89,3 εκατ. ευρώ έναντι 34,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σχεδόν τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 18,9 εκατ. ευρώ, έναντι 6,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022.

Η εξαγορά της Triathlon Holding Gmbh κόστισε στη Sunlight περισσότερο από 250 εκατ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές της εταιρείας. H εξαγορά συντελέστηκε σε δύο φάσεις στο τέλος του 2022 και στα μέσα του 2023. Τον Δεκέμβριο του 2022 αποκτήθηκε το 51% των μετοχών αντί 127,4 εκατ. ευρώ, μέσω εξαγοράς υφιστάμενων μετοχών (10,72%), αλλά και μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη γερμανική εταιρεία (40,28%).

Τον Ιούλιο του 2023 υπογράφηκε η συμφωνία εξαγοράς του υπόλοιπου 49% του ομίλου Triathlon, με αντίτιμο 124,9 εκατ. ευρώ. Εξ’ αυτών τα 60 εκατ. ευρώ ήταν σε μετρητά και αφορούσε στο 23,54% των μετοχών της Triathlon και το υπόλοιπο 25,46% αφορούσε σε μετοχές της Sunlight Group ονομαστικής αξίας 64,9 εκατ. ευρώ. Έτσι οι μέτοχοι της Triathlon απέκτησαν περίπου το 14% της Sunlight Group.

Συνολικά πέρυσι ο Όμιλος Sunlight ξόδεψε περίπου 173,8 εκατ. ευρώ σε εξαγορές, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά στο τίμημα εξαγοράς της Triathlon Holdings. Ο όμιλος Sunlight απέκτησε πέρυσι και τις εταιρείες Israeli Industrial Batteries Energy Storage Systems Ltd (ΙΙΒ), Logbatind και A. Müller GmbH, οι οποίες ωστόσο ήταν πολύ χαμηλότερου μεγέθους εξαγορές.

Σημειώνεται ότι η Sunlight, μέσω της Triathlon εξαγόρασε πέρυσι και το υπόλοιπο 49% της Triathlon Battery Solutions Pty με έδρα την Αυστραλία. Σαν αποτέλεσμα ο όμιλος Sunlight ελέγχει το 100% της αυστραλιανής επιχείρησης μπαταριών.

Πάντως ο όμιλος Sunlight καθίσταται ένας πολυσχιδής όμιλος, έχοντας συμμετοχές σε 73 ξεχωριστές οντότητες. Ο όμιλος απασχολεί 3.630 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 1.402 αφορούσαν στην Τriathlon και επιπλέον 1.550 άτομα της Sunlight στα εργοστάσιά της στην Ελλάδα.

Θετικές οι προοπτικές το 2024

Για εφέτος, ο Όμιλος Sunlight σημειώνει ότι αν και παραμένει προκλητική χρονιά, οι προοπτικές του Ομίλου είναι θετικές, λόγω των βελτιωμένων όγκων και τιμών στις κύριες αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπου, σύμφωνα με την εταιρεία, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των πωλήσεων του Ομίλου. Παράλληλα αναμένει βελτιστοποίηση των μεγεθών και των δεικτών της και λόγω της αναμενόμενης ολοκλήρωσης της καθετοποίησης της παραγωγής και του εξορθολογισμού των διαδικασιών που αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω το περιθώριο κέρδους.