Η Εθνική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τα πράσινα δάνεια για το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 5% την περίοδο αυτή και κατά 29,1% σε ετήσια κλίμακα, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Τα πράσινα δάνεια ήταν 2,8 φορές υψηλότερα από ότι το 2019, όταν άρχισε η συλλογή των στοιχείων, δήλωσε η τράπεζα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι απαιτήσεις των τραπεζών από πράσινα δάνεια ανήλθαν σε 323.000 ευρώ στο τέλος του 2023, έναντι 7,2 εκατομμυρίων MKD 117.000 ευρώ τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των πράσινων δανείων προήλθε από τη χρηματοδότηση του εταιρικού τομέα και ότι τα περισσότερα δάνεια χορηγήθηκαν από μεγάλες τράπεζες.

Παρά τη σημαντική αύξηση, το μερίδιο των πράσινων δανείων βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Κατά την περίοδο 2019-2023, αυξήθηκε από 2,2% σε 4,5%.

Η τράπεζα ορίζει την κατηγορία αυτή ως δάνεια για έργα που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα, το περιβάλλον ή στόχους που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τεχνολογιών προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα πράσινα δάνεια αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών και του εταιρικού τομέα, στη στήριξη επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες, υλικά και λύσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον έλεγχο και την πρόληψη της ρύπανσης, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, αναφέρεται στον ορισμό.