Τη σημασία της ενίσχυσης και της προώθησης επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια, όπως και πέντε πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη αυτού του στόχου τόνισε στην ομιλία της (21/3/2024) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Οι πυρηνικές τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Βλέπω επίσης ότι, μετά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές χώρες εξετάζουν εκ νέου τον πιθανό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πυρηνική ενέργεια παγκοσμίως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών μετά την υδροηλεκτρική ενέργεια.» δήλωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάηεν ενώ παράλληλα δήλωσε πως η πυρηνική ενέργεια επιτρέπει στις χώρες να «διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους, η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη άγκυρα για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας»

Τι θα χρειαζόταν η πυρηνική ενέργεια για να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας;

Η πρόεδρος της Κομισιόν απαρίθμησε πέντε πρωτοβουλίες για τις χώρες της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας:

  1.  Η εξασφάλιση νέων επενδύσεων: Η ανάλυση του ΔΟΑΕ μας λέει ότι οι επενδύσεις πρέπει να επιταχυνθούν ήδη αυτή τη δεκαετία και να φθάσουν σε νέα ύψη τη δεκαετία του 2030 για να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού. Αυτό απαιτεί υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη και ότι η συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στην ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας αποτιμάται και αμείβεται σωστά.
  2. Πειθαρχία από τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας: Είναι απαραίτητο η βιομηχανία να παραδίδει εγκαίρως και εντός προϋπολογισμού. Πολύ συχνά η υλοποίηση πυρηνικών σταθμών έχει οδηγήσει σε σημαντικό πρόσθετο κόστος και υπερβάσεις.
  3.  Η αναζήτηση νέων ευκαιριών για τη στήριξη της καθαρής μετάβασης: Πέρα από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχουν και άλλες πιθανές προοπτικές για την πυρηνική ενέργεια όπως η παροχή θερμότητας χωρίς άνθρακα ή για την παροχή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών Αυτά μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών από τη βιομηχανία, η οποία θα είναι κρίσιμη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
  4.  Επίλυση του θέματος παράτασης της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών, με την προϋπόθεση βέβαια της ασφαλούς λειτουργίας τους: Η παράταση της ασφαλούς λειτουργίας του σημερινού πυρηνικού στόλου είναι ένας από τους φθηνότερους τρόπους για την εξασφάλιση καθαρής ενέργειας σε κλίμακα: Μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει μια οικονομικά αποδοτική πορεία προς το καθαρό μηδέν.
  5. Η καινοτομία στις πυρηνικές τεχνολογίες: Η καινοτομία στις πυρηνικές τεχνολογίες είναι ένας πολύ δυναμικός χώρος, ιδίως για τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας όπως οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες ή SMR. οι SMR είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία και υπάρχει ένας αγώνας δρόμου σε εξέλιξη. Ο αγώνας διεξάγεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών και εταιρειών για να αποδείξουν την τεχνολογία αυτή και να την φέρουν στην αγορά. Περισσότερα από 80 έργα σε όλο τον κόσμο προχωρούν και αρκετά από τα κράτη μέλη μας έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τους SMR.