Η πρωτοβουλία Science-based Targets (SBTi), μια ομάδα που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και βοηθά τις εταιρείες να καταρτίσουν σχέδια μείωσης των εκπομπών, αντιμετωπίζει εσωτερικές τριβές σχετικά με τα αντισταθμιστικά στοιχεία άνθρακα. Το διοικητικό συμβούλιο της SBTi θέλει οι εταιρείες να μπορούν να χρησιμοποιούν πιστώσεις άνθρακα (αντισταθμιστικά στοιχεία) για να αντισταθμίζουν τις εκπομπές στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, αλλά το προσωπικό διαφωνεί, σύμφωνα με το Reuters.

Ένα εσωτερικό σχέδιο έκθεσης από το προσωπικό του SBTI, που βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες, υποδηλώνει ότι πολλά αντισταθμιστικά στοιχεία άνθρακα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο διαφημίζονται στη μείωση των εκπομπών. Το προσχέδιο παραθέτει παραδείγματα έργων που αποτυγχάνουν να αποτρέψουν την αποψίλωση των δασών ή υπερεκτιμούν τον αντίκτυπό τους.

Παρά τις ανησυχίες του προσωπικού, ορισμένοι χρηματοδότες του SBTI, όπως το Bezos Earth Fund και ο απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι, υποστηρίζουν τα αντισταθμιστικά οφέλη. Υποστηρίζουν ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη μπορούν να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Το SBTI ισχυρίζεται ότι η έρευνα σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα. Θα δημοσιοποιήσουν τα πορίσματα μόλις ολοκληρωθούν.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τα αντισταθμιστικά στοιχεία άνθρακα. Οι υποστηρικτές τους τα βλέπουν ως ένα εργαλείο για τη χρηματοδότηση έργων καθαρής ενέργειας, ενώ οι επικριτές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους και ανησυχούν ότι αφήνουν τις εταιρείες να αποφύγουν τις πραγματικές μειώσεις των εκπομπών.

Η αγορά αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ακόμη νεαρή και η αξία της εκτιμάται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση της αγοράς, με οργανισμούς όπως το Συμβούλιο Ακεραιότητας για τις Εθελοντικές Αγορές Άνθρακα να εγκρίνουν έργα αντιστάθμισης. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναπτύσσουν επίσης κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση αντισταθμιστικών στοιχείων.

Οι συνομιλίες της COP28 του ΟΗΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα κεντρικό σύστημα για την εμπορία αντισταθμιστικών στοιχείων άνθρακα, αλλά η συζήτηση είναι πιθανό να συνεχιστεί. Η εσωτερική διαμάχη του SBTI αντανακλά την ευρύτερη αβεβαιότητα που περιβάλλει τα αντισταθμιστικά οφέλη άνθρακα. Καθώς η αγορά αναπτύσσεται, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους και το ενδεχόμενο οικολογικής πλύσης.

Δείτε ακόμη: