Η κινεζική βιομηχανία χάλυβα πλήττεται από την ύφεση στην αγορά ακινήτων της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κινεζικών εξαγωγών χάλυβα, η οποία δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς χάλυβα σε άλλες χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Φιλιππίνες και η Τουρκία έχουν ξεκινήσει έρευνες για τις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα, σύμφωνα με το Wall Street Journal.

Τον τελευταίο χρόνο, οι κινεζικές εξαγωγές χάλυβα αυξήθηκαν κατά 33%, καθώς οι παραγωγοί χάλυβα της Κίνας προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Αυτή η αύξηση των εξαγωγών θυμίζει το «σοκ της Κίνας» αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν πλημμύρισε η παγκόσμια αγορά με φθηνά κινεζικά προϊόντα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε την Τετάρτη (17/4) τον τριπλασιασμό ενός βασικού δασμολογικού συντελεστή στον κινεζικό χάλυβα στο 25%, ένας δασμός που έρχεται να προστεθεί σε έναν δεύτερο δασμολογικό συντελεστή 25% που εφαρμόστηκε στον κινεζικό χάλυβα για λόγους εθνικής ασφάλειας από την κυβέρνηση Τραμπ το 2018.

Η Κίνα απέρριψε τις καταγγελίες ότι επιδοτεί άδικα τη βιομηχανία χάλυβα της και κάλεσε τις ΗΠΑ να μην επαναλάβουν τα λάθη της κυβέρνησης Τραμπ στην αύξηση των εμπορικών φραγμών.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Κίνα επιδοτεί άδικα τη βιομηχανία χάλυβά της και ότι αυτό βλάπτει τους Αμερικανούς παραγωγούς χάλυβα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα ως απάντηση. Η Κίνα αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προστατευτισμό.

Η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς η κινεζική αγορά ακινήτων συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση. Αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες κινεζικές εξαγωγές χάλυβα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών.