Η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε μείωση 14% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου στα 27,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά θα καταβάλει μερίσματα ύψους 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρά τα χαμηλότερα κέρδη. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πληρωμές της Aramco για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της και των σχεδίων οικονομικής διαφοροποίησης, σύμφωνα με το Reuters.

Η μείωση του καθαρού εισοδήματος της Aramco οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και στις χαμηλότερες ποσότητες που πωλούνται. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο γύρω στα 83,50 δολάρια μέχρι στιγμής το 2024, ενώ η Σαουδική Αραβία χρειάζεται πετρέλαιο στα 96,20 δολάρια για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Για να αντιμετωπίσει τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας διέταξε την Aramco να απορρίψει το σχέδιο επέκτασής της για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να πουλήσει περισσότερες μετοχές της Aramco.

Η Aramco θα καταβάλει ένα βασικό μέρισμα ύψους 20,3 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο και ένα μέρισμα που εξαρτάται από την απόδοση ύψους 10,8 δισ. δολαρίων και θα καταβληθεί το δεύτερο τρίμηνο. Η εταιρεία αναμένει ότι το 2024 θα διανεμηθούν συνολικά μερίσματα 124,3 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 43,1 δισ. δολάρια είναι μερίσματα που συνδέονται με την απόδοση.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή του σχεδίου Vision 2030 για τον μετασχηματισμό της οικονομίας της υπό το πρίσμα του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μείωση ή την παράταση ορισμένων μεγαλεπήβολων έργων και την άντληση πρόσθετης χρηματοδότησης.