Η υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας, Ντουμπράβκα Ντζέντοβιτς Χαντάνοβιτς, χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα τα αποθέματα λιθίου της Σερβίας «δώρο Θεού» και εξέφρασε το παράπονο ότι η χώρα «κάθεται πάνω σε δισεκατομμύρια», καθώς αδυνατεί να εκμεταλλευτεί το μέταλλο.

Τα σχόλια της Ντζέντοβιτς Χαντάνοβιτς έρχονται εν μέσω νέων συζητήσεων γύρω από τα αποθέματα λιθίου της Σερβίας, μετά την ακύρωση του έργου λιθίου Jadar τον Ιανουάριο του 2022 λόγω εκτεταμένων περιβαλλοντικών διαμαρτυριών. Το έργο, με επικεφαλής τη διεθνή μεταλλευτική εταιρεία Rio Tinto, είχε ως στόχο να καθιερώσει τη Σερβία ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή λιθίου στην Ευρώπη για την επόμενη μιάμιση δεκαετία.

Τις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τις τελευταίες γενικές εκλογές της Σερβίας τον Δεκέμβριο του 2023, τόσο ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς όσο και η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς μίλησαν επίσης για τις δυνατότητες της χώρας να καταστεί σημαντικός παραγωγός λιθίου, το οποίο έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και εφαρμογές πράσινης ενέργειας.

Οι εικασίες ότι το έργο θα αναζωογονηθεί μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση έχουν γίνει τόσο έντονες που η Ντζέντοβιτς Χαντάνοβιτς, που διορίστηκε υπουργός εξόρυξης και ενέργειας τον Οκτώβριο του 2022, έχει ονομαστεί «υπουργός λιθίου».

Σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTS, ο Djedovic Handanovic μίλησε για τα οφέλη που θα αποφέρει η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Σερβίας, καθώς θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας, καθώς και τους μισθούς και τις συντάξεις.

«Έχουμε μια ευκαιρία, είμαστε πλούσιοι, καθόμαστε πάνω σε δισεκατομμύρια, κυριολεκτικά, από διάφορες στρατηγικές ορυκτές πρώτες ύλες και θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προς το συμφέρον, πρώτα απ’ όλα, της βιομηχανίας μας, της παραγωγής, της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός.

«Έχω τονίσει πολλές φορές ότι είμαστε μια χώρα που είναι πλούσια σε ορυκτές πρώτες ύλες, μεταλλεύματα, αυτό αφορά το λίθιο, τα βορικά άλατα, το κοβάλτιο, το νικέλιο, τον χρυσό, τον άργυρο, τον άνθρακα… Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτές τις πρώτες ύλες με τον πιο βιώσιμο τρόπο. Διότι μας αποφέρει, πάνω απ’ όλα, οικονομικά οφέλη και αυξάνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μας. Αυτό αυξάνει τους μισθούς μας, τελικά αυξάνει τις συντάξεις των πολιτών μας, γιατί φυσικά μπορούμε να γεμίσουμε τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την αναβίωση του αμφιλεγόμενου έργου του λιθίου, μιλώντας για την ανάγκη ολοκληρωμένης αξιολόγησης τόσο των κινδύνων όσο και των οφελών πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτούς τους πόρους με τον πιο βιώσιμο τρόπο», δήλωσε η υπουργός. «Έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα εξόρυξης, τα οποία αυξάνονται κάθε χρόνο, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες».

Πράσινη εξόρυξη λιθίου

Ερωτηθείσα αν είναι δυνατή η πράσινη εξόρυξη λιθίου, η Ντζέντοβιτς Χαντάνοβιτς αναφέρθηκε στις προόδους της τεχνολογίας που μπορούν να καταστήσουν την εξόρυξη πιο φιλική προς το περιβάλλον, ενώ επεσήμανε επίσης τη σημασία του λιθίου για την πράσινη μετάβαση.

«Το βέβαιο είναι ότι η Σερβία έχει τη δυνατότητα να συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών χωρών στην Ευρώπη που παράγουν κρίσιμες πρώτες ύλες για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων», είπε.

«Όλοι θέλουμε μια πράσινη μετάβαση, όλοι θέλουμε μια ενεργειακή μετάβαση, όλος ο κόσμος δεσμεύτηκε στην τελευταία COP στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, με ορισμένους στόχους που έχουν ήδη αξιολογηθεί ως σχεδόν μη ρεαλιστικοί».

Η συνέντευξή της ακολούθησε τα σχόλια του Βούτσιτς, ο οποίος έδειξε επίσης ενδιαφέρον για τη διερεύνηση της δυνατότητας αναβίωσης του έργου του λιθίου.

Η Σερβία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για συζητήσεις με τη διεθνή μεταλλευτική εταιρεία Rio Tinto σχετικά με το σταματημένο έργο λιθίου στη χώρα, δήλωσε ο Βούτσιτς στις 17 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι το θέμα θα εξεταστεί από τη νέα κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί μετά τις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου, αλλά τόνισε την ανάγκη δημόσιας συζήτησης για το αν το έργο πρέπει να προχωρήσει.

Ο πρόεδρος έχει εκφράσει στο παρελθόν την απογοήτευσή του για το ακυρωμένο έργο. Τον Νοέμβριο του 2022, δήλωσε ότι «λυπάται πικρά» για την απόφαση να μην προχωρήσει το έργο Jadar, χάνοντας έτσι περίπου 5 δισ. ευρώ.

Επισημαίνοντας την υψηλή τιμή του λιθίου εκείνη την εποχή, ο Βούτσιτς είπε ότι καμία χώρα στον κόσμο «δεν μπορεί να είναι υπερήφανη για τέτοια βλακεία», καθώς οι Σέρβοι είχαν «βάλει το κεφάλι μας στην άμμο σαν στρουθοκάμηλοι».

Η ζήτηση για λίθιο αναμένεται να είναι ισχυρή τα επόμενα χρόνια, καθώς συνεχίζεται η πράσινη μετάβαση, παρά την πρόσφατη πτώση της τιμής του μετάλλου λόγω της βραδύτερης από την αναμενόμενη υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα.

Το έργο Jadar

Η Rio Tinto συνέχισε να επιδιώκει έργα λιθίου αλλού στον κόσμο, όπως στην Αργεντινή, και ο διευθύνων σύμβουλός της Jakob Stausholm δήλωσε στους Financial Times στις 21 Φεβρουαρίου ότι ο μεταλλευτικός γίγαντας δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα να αναπτύξει το έργο Jadar. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι απαιτείται τόσο η έγκριση της κυβέρνησης όσο και η αποδοχή της κοινότητας.

Στη Σερβία, ωστόσο, η προοπτική αναβίωσης του έργου λιθίου έχει προκαλέσει νέες αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και ανήσυχους πολίτες. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το έργο ενέχει σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ρύπανσης των γεωργικών εκτάσεων και των υδάτινων πηγών στην περιοχή γύρω από την προτεινόμενη περιοχή εξόρυξης.

Η ακύρωση του έργου Jadar δεν κατέστειλε τις δημόσιες διαφωνίες, με σποραδικές διαμαρτυρίες να συνεχίζονται σε όλη τη χώρα. Οι διαδηλωτές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των εξορυκτικών δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας, ζητώντας τη συνολική απαγόρευση κάθε εξόρυξης λιθίου στη χώρα.