Η νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor υπέγραψε συμφωνία με εταιρείες μηχανικών για την ανάπτυξη δύο θαλάσσιων πεδίων πετρελαίου που είχαν αναβληθεί προηγουμένως λόγω υψηλού κόστους.

Η συμφωνία με την Subsea Integration Alliance, μια συνεργασία μεταξύ της Subsea7 και της OneSubsea, αποσκοπεί στη μείωση των εξόδων ανάπτυξης για το πεδίο Wisting στη Νορβηγία και το πεδίο Bay du Nord στον Καναδά. Εκτιμάται ότι κάθε πεδίο διαθέτει περίπου 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Αυτή η προσέγγιση της έγκαιρης συμμετοχής των προμηθευτών στη διαδικασία ανάπτυξης αποτελεί νέα στρατηγική για την Equinor. Επιτρέπει μεγαλύτερη διαφάνεια στην κερδοφορία και συνεργατικές προσπάθειες για να καταστούν τα έργα οικονομικά βιώσιμα.
Ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος επικρίνουν αυτά τα έργα, υποστηρίζοντας ότι η παραγωγή πετρελαίου βλάπτει ευαίσθητα οικοσυστήματα και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Η Equinor σχεδίαζε αρχικά να αναπτύξει το πεδίο Wisting, το οποίο θα ήταν το βορειότερο πεδίο πετρελαίου στον κόσμο, το 2021 με επένδυση 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το έργο καθυστέρησε το 2022 λόγω του αυξανόμενου κόστους.
Το πεδίο Bay du Nord, το οποίο υποστηρίζεται από την καναδική κυβέρνηση, αναβλήθηκε επίσης από την Equinor το 2023 για τον ίδιο λόγο. Παρά τις καθυστερήσεις, η Equinor σκοπεύει τελικά να αναπτύξει το πεδίο και πραγματοποίησε περαιτέρω ερευνητικές δραστηριότητες στα τέλη του 2023.

Η ιδιοκτησιακή δομή των πεδίων διαφέρει. Η Equinor κατέχει ποσοστό 60% στο Bay du Nord, με την BP να κατέχει το υπόλοιπο 40%. Στο Wisting, η Equinor και η Aker BP κατέχουν από 35% μετοχές η καθεμία, με την Petoro της Νορβηγίας να κατέχει το 20% και την Inpex Idemitsu της Ιαπωνίας να κατέχει το υπόλοιπο 10%.