Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν και τα διυλιστήρια συνέχισαν να αυξάνουν τη δραστηριότητά τους, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΕIΑ). Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, μειούμενα κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια στα 445 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 13.000 βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης (συνέχισαν την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα μείωσης, μειούμενα κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια στα 230,8 εκατομμύρια βαρέλια, δήλωσε η EIA. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μείωση κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Στην ακτή του Κόλπου, η βενζίνη που βρίσκεται σε αποθήκευση μειώθηκε κατά 1,82 εκατομμύρια βαρέλια στα 76,58 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.

Ανέκαμψαν οι τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την Πέμπτη, καθώς οι μειώσεις των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και βενζίνης προσέφεραν στήριξη, παρά τις ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,6% στα 86,50 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 1,6% την Τετάρτη.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού West Texas Intermediate για τον Μάιο σκαρφάλωσαν κατά 47 σεντς ή 0,6% στα 81,74 δολάρια το βαρέλι, μετά από διολίσθηση περίπου 1,8% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

«Φαίνεται ότι το ανοδικό μομέντουμ παραμένει άθικτο, με μια ακόμη απροσδόκητη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι συμμετέχοντες στην αγορά συνεχίζουν να τιμολογούν τους κινδύνους περαιτέρω διαταραχής της προσφοράς στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG.

Η προμήθεια τελικής βενζίνης κινητήρων, η οποία αντιπροσωπεύει τη ζήτηση, μειώθηκε κατά 235.000 βαρέλια την ημέρα στα 8,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, που είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες που πέφτει κάτω από τα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 1,7 εκατ. bpd στα 4,8 εκατ. bpd, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ να μειωθούν κατά 947.000 bpd.

Τα διυλιστήρια άρχισαν να αυξάνουν τη δραστηριότητά τους περίπου τον τελευταίο μήνα, αφού οι έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα και οι διακοπές λειτουργίας επηρέασαν τους ρυθμούς επεξεργασίας. Τα δρομολόγια αργού διυλιστηρίου αυξήθηκαν κατά 127.000 bpd και τα ποσοστά χρησιμοποίησης των διυλιστηρίων κέρδισαν 1 ποσοστιαία μονάδα την εβδομάδα στο 87,8% της συνολικής δυναμικότητας.

Τα αποθέματα αποσταγμάτων τα οποία περιλαμβάνουν το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 624.000 βαρέλια στα 118,5 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι των προσδοκιών για πτώση κατά 87.000 βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.