Αντιδράσεις προκάλεσε το προσχέδιο συμφωνίας που πρότεινε ο πρόεδρος της 28ης Συνόδου του ΟΗΕ- COP28 για το κλίμα, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, περί ελευθερίας δράσης των κρατών χωρών στη μείωση της ρύπανσης από τα ορυκτά καύσιμα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρίνει το κείμενο ως ανεπαρκές.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της 28ης Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, πρότεινε τη Δευτέρα 11/12 ένα προσχέδιο συμφωνίας που αφήνει ελευθερία δράσης στις χώρες ώστε να επιλέξουν μόνες τους με ποιον τρόπο θα μειώσουν τη ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα, χωρίς να τίθεται ένας κοινός στόχος «εξόδου» από τη χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ για το κείμενο

«Η Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ δεν ήρθε εδώ για να υπογράψει τη θανατική καταδίκη της», υπογράμμισε ο υπουργός Φυσικών Πόρων και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας αυτής, Τζον Σιλκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε «ανεπαρκές» το κείμενο. Οι ΗΠΑ ζήτησαν να ενισχυθεί «ουσιαστικά» ενώ τα μικρά νησιά που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών απαίτησαν να απορριφθεί. Μη κυβερνητικές οργανώσεις και εμπειρογνώμονες κατήγγειλαν το προσχέδιο επειδή προτείνει υπερβολικά πολλές, μη δεσμευτικές, επιλογές και ταυτόχρονα δεν προωθεί το τέλος των ορυκτών καυσίμων.

«Υπάρχουν στοιχεία που δεν είναι αποδεκτά ως έχουν» είπε από το Ντουμπάι η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ.

«Αιφνιδιάστηκα από την έλλειψη φιλοδοξίας», σχολίασε ένας διαπραγματευτής δυτικής χώρας, χαρακτηρίζοντας «ανέμπνευστο, από την αρχή μέχρι το τέλος, επαναλαμβανόμενο, ασαφές» το κείμενο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είπε επίσης ότι το προσχέδιο συμφωνίας της COP28 είναι ξεκάθαρα ανεπαρκές και απογοητευτικό. Σημείωσε ότι στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από «πράσινη» ενέργεια και αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία δεν μπορεί να το στηρίξει.

Μια πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της COP28 υποστήριξε ωστόσο ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν μέρος του «συνήθους» παιχνιδιού της διαπραγμάτευσης: «Πρόκειται για μια αρχική κίνηση, θα πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτήν», εξήγησε.

Ο Αλ Τζαμπέρ συγκάλεσε τη Δευτέρα 11/12, σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών 194 χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού.

«Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά ακόμη μένουν να γίνουν πολλά», παραδέχτηκε ο Αλ Τζαμπέρ, που είναι και επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας των Εμιράτων.

Η νύχτα αναμένεται μακρά και πιθανότατα κανείς δεν θα κοιμηθεί, με το τέλος της COP28 να είναι προγραμματισμένο για αύριο το πρωί. «Προβλέπεται μια μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων», είπε χαρακτηριστικά μια πηγή προσκείμενη στην ισπανική προεδρία της ΕΕ.

«Η COP28 είναι στα πρόθυρα πλήρους αποτυχίας» σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ο Αλ Γκορ, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ακτιβιστής για την κλιματική αλλαγή.