Η Intrakat βρίσκεται πλέον σε τροχιά κερδοφορίας με τον Όμιλο να επενδύει στον τομέα των κατασκευών, των παραχωρήσεων και της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, οι ΑΠΕ ήδη είναι υπεύθυνες για το 18% της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) του Ομίλου.

Στο κάδρο των νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών της Intrakat παραμένει και η Ρουμανία στην οποία ο όμιλος διαθέτει ευρύ χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων και, μέσω αυτής, σημαντικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Προχωράμε σε ισχυροποίηση της Intrakat στη Ρουμανία, η οποία έχει μεγάλες προοπτικές και για γεωπολιτικούς λόγους και στοχεύουμε σε διπλασιασμό του ανεκτέλεστου στη χώρα τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Εξάρχου.

Ο όμιλος Intrakat σημείωσε για το 2023 κατακόρυφη αύξηση του τζίρου, καθαρή κερδοφορία 3 εκατ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία 16 εκατ. ευρώ και πολλαπλασιασμό του ανεκτέλεστου. Μάλιστα, τα μεικτά κέρδη του ομίλου υπερδιπλασιάστηκαν καταγράφοντας «άλμα» 122% στα 40 εκατ. ευρώ. «Πέρυσι προβλέψαμε ότι το 2023 θα πετύχουμε ισοσκελισμένα αποτελέσματα. Τα πήγαμε λίγο καλύτερα με καθαρά κέρδη των 3 εκατ. ευρώ», σχολίασε ο CEO του Ομίλου.

Η διοίκηση του Ομίλου υλοποιεί τη στρατηγική για τον μετασχηματισμό του οργανισμού σε σημαντικό παίκτη της αγοράς, μία προοπτική που ενισχύθηκε από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Άκτωρ, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη θυγατρική του. Έχοντας ολοκληρώσει την εξαγορά της Άκτωρ, η οποία ενσωματώνεται στα οικονομικά του αποτελέσματα για λιγότερο από δύο μήνες (08/11/2023 – 31/12/2023), ο Όμιλος Intrakat ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε €412 εκατ. έναντι €225 εκατ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 83%. Η εξαγορά της Άκτωρ, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, δημιουργεί τη βάση για σημαντική βελτίωση του EBITDA, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2024, σημείωσε η διοίκηση του Ομίλου. Η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ προσέθεσε ανεκτέλεστο ύψους 2,7 δισ. ευρώ στο ήδη υφιστάμενο του Ομίλου Intrakat.

«Μέσα από τα έργα Intrakat και Άκτωρ, εξασφαλίζουμε ένα περιθώριο κερδοφορίας της τάξης περίπου του 10%», τόνισε ο κ. Εξάρχου. Ο όμιλος έχει αναλάβει εμβληματικά έργα, στα οποία συμμετέχει η Άκτωρ, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, με τις εργασίες να επιταχύνονται. Πρόκειται για έργα που συμβάλλουν στην οικονομική ευμάρεια της χώρας.

Ο ίδιος τοποθετεί τη στρατηγική της επιτυχίας για του Ομίλου πάνω σε 3 άξονες. με τις κατασκευές να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του σχεδίου και τον τομέα των Παραχωρήσεων αλλά και των ανανεώσιμων πηγών τα άλλα δύο παρακλάδια ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές το γεγονός πως η δραστηριοποίηση του Ομίλου σε ΣΔΙΤ και ΑΠΕ θα είναι πιο έντονη. «Εφεξής θα είναι εντονότερη η δραστηριοποίηση του Ομίλου σε ΣΔΙΤ και ΑΠΕ. Συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ συνολικής αξίας €7 δισ., και στοχεύουμε να κερδίσουμε ένα ποσοστό αυτών», δήλωσε ο κ. Εξάρχου. Η κεφαλαιακή δομή του Ομίλου (ισχυρές ταμειακές ροές και χαμηλός δανεισμός) είναι τέτοια, που επιτρέπει στην Intrakat να χρηματοδοτήσει εύκολα με δικά της μέσα επενδύσεις σε ΣΔΙΤ και ΑΠΕ στο ορατό μέλλον.

Αναφορικά με τις ΑΠΕ έως το 2026 δρομολογούνται επενδύσεις 200 MW σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, αντίστοιχα, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ, καθώς και επενδύσεις 100 MW σε συστήματα αποθήκευσης. Άλλωστε όπως τονίστηκε οι ΑΠΕ ήδη είναι υπεύθυνες για το 18% του EBITDA του Ομίλου. «Η συμφωνία με τη ΔΕΗ ανοίγει μία νέα εποχή με επιθετικές επενδύσεις σε ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια». H συμφωνία με τη ΔΕΗ είναι το επιστέγασμα της στροφής του Ομίλου σε μία πιο πράσινη στρατηγική. Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική συνεργασία προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW. Η αξία της από κοινού επένδυσης στην δυνητική πλήρη ανάπτυξή της, εκτιμάται ότι θα υπερβεί το € 1 δισ.

Κατά τη χρήση 2023, η Intrakat πέτυχε να βελτιώσει σημαντικά τόσο την κεφαλαιακή του διάρθρωση όσο και την ρευστότητά του. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε €162 εκατ. από €60 εκατ. το 2022, ενισχυμένα κατά 168%, ενώ ταυτόχρονα ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 3,4% στα €123 εκατ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ενισχύθηκαν εκτεταμένα και οι ενοποιημένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές, που ανήλθαν σε 77 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ το 2022.